Zahvale u Surčinu

Objavljeno: 11.12.2016. Pregleda: 30

zahvale u surcinuBlagdan Krista Kralja ove je godine u Surčinu, u crkvi Presvetog Trojstva posebno obilježen. Na misi koju je predvodio župnik Marko Kljajić župljani su zahvalili Bogu za crkvu u kojoj već 120 godina služe misu, za osnivanje hrvatske čitaonice Fischer i za sva druženja koja su župljani priredili s drugim župama i hrvatskim udrugama.

Župna crkva sagrađena je 1896 godine. Prvobitno je na mjestu današnje crkve stajao veliki drveni križ, a kasnije je izgrađen i zvonik ispred kojega su pod sjenicom služene mise. Sadašnja crkva je srednje veličine za prilike Srijema, sa sakristijom i velikim zvonikom s 3 zvona. Crkva ima prelijepo dvorište puno drveća, zelenila i cvijeća u kojem se održavaju susreti vjernika, a u proljeće i jesen vjeronauk za djecu.

Sljedeća zahvala bila je za osnivanje hrvatske čitaonice, a simbol ove zahvale bile su knjige na oltaru. Jedna od knjiga je iz kompleta o Strossmayeru koje su dar msgr. Marina Srakića nadbiskupa đakovačko-osječkog u miru prigodom svečanog otvaranja čitaonice Fischer ove godine.

Zahvala je bila i za sva druženja koja su župljani priredili sa drugim župama i hrvatskim udrugama. Jedna od njih je bila i likovna kolonija umjetnika hrvatske likovne udruge Croart iz Subotice koja je održana od 21. do 23. listopada ove godine. Slike ovih umjetnika krasile su prostor oko oltara.  

 

                                                                                                                                                                       Izvor: Hrvatska riječ (K. Naglić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima