Započela „Dužijanca 2019“

Objavljeno: 24.05.2019. Pregleda: 32

blagoslov žitaNa blagdan svetoga Marka evanđelista, 25. travnja 2019., blagoslovom žita i polja započela je ovogodišnja Dužijanca. Obred blagoslova žita, koji je obnovljen 1993. godine, započeo je svetom misom, koja je slavljena u župi sv. Josipa Radnika u Đurđinu, a predvodio ju je tamošnji župnik vlč. Dražen Dulić. Nakon misnoga slavlja, u procesiji koju je predvodio križ, ministranti i svećenik pošlo se do obližnje njive pjevajući litanije Svih svetih. Nakon blagoslova, okupljeni vjernici u svoje su domove ponijeli stručak mladog blagoslovljenog žita, koje će svoje mjesto naći potkraj svetnjače (posude sa svetom vodom) sve dok ga ne zamijeni blagoslovljeni klas, također s Dužijance.

 

 

Foto: facebook Dužijanca

Na ovoj njivi bit će održana i jedna od najvećih manifestacija u sklopu Dužijance – Takmičenje risara, koja će biti održana 13. srpnja.
Po riječima ravnatelja Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca Marinka Piukovića, za razliku od prošle godine ovogodišnje manifestacije Dužijance nemaju značajne jubileje, ali će ih tijekom godine biti dvadesetak. Iz bogatog programa kojeg priprema i organizira spomenuta udruga izdvojio je izložbu S Božjom pomoći, koja će biti posvećena poznatoj slamarki Mariji Ivković Ivandekić koja je rodom iz Đurđina, a ove godine se obilježava 100 godina od njenog rođenja. Tada će biti prikazani i radovi koje je teta Mara uradila, kako za gradsku tako i đurđinsku Dužijancu.
Ono što je također specifično za ovu godinu i program Dužijance jest revija novošivenog ruva (nošnje), koja će biti održana 21. srpnja, dok će središnja proslava Dužijance biti 11. kolovoza u Subotici.
Ovih dana iz tiska je izašla i nova Revija Dužijance, koja je u znaku prošlogodišnjih jubileja.
Sljedeća manifestacija u programu ovogodišnje Dužijance bit će Djeca u Dužijanci 1. i 2. lipnja.
Po riječima poljoprivrednika, žito dobro izgleda, no za ovu godinu se ne očekuje nikakav poseban prinos, a puno ovisi i o količini padalina. Ipak, vjeruje se da će uz Božju pomoć biti kruha za sve, što je i smisao blagoslova žita i polja.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž.V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima