Završena izgradnja Hrvatskog doma - Matice

Objavljeno: 23.06.2023. Pregleda: 249

Današnji datum, 23. lipnja 2023. godine, bit će pisan velikim slovima. Pred nama je svečano otvorenje Hrvatskog doma – Matice koji će od sada biti novi dom hrvatske manjinske zajednice. Otvorenju će, nazočiti predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Radovi na kući trajali su pune dvije godine, od lipnja 2021. do lipnja 2023. godine, a tome je prethodilo godinu dana prikupljanja potrebnih građevinskih dozvola.

„Otežavajuća okolnost bila je ta što su sredstva stizala u nekoliko navrata pa smo morali provesti dvanaest javnih nabava, no sretni smo da se, iako s malim prekidima u gradnji, cijeli projekt dovršio za dvije godine posvećenog rada od strane više od stotinu stručnjaka i majstora različitih područja“, naglasila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i pojasnila: Hrvatski dom – Matica nalazi se na 1.100 m2 raspoređenih na tri etaže u kojoj će biti sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća i Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ. Osim ureda i redakcije, kuća ima dvije reprezentativne dvorane za sastanke i kreativni kutak za različite namjene. U nekoj bliskoj budućnosti, nakon što završimo druge započete projekte – kuću bana Josipa Jelačića, Kuću monoštorske župe, prostorije u Beogradu, Baču, Sonti… zgradu Matice planiramo pripojiti staroj zgradi Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata što će onda i funkcionalno činiti jedinstvenu cjelinu“.

Hrvatski dom – Maticu financirala je gotovo u cijelosti Vlada Hrvatske, i to s 1.870.629,39 eura zajedno za kupovinu placa i izgradnju kuće. Po riječima Jasne Vojnić, u jednom momentu je bilo važno pitanje završetka fasade i kapije prije nadolazeće zime, a naredna faza novaca još nije bila prebačena, te je tada uloženo dodatnih 13.071,58 eura od strane Koprivničko-križevačke županije i 14.404,71 eura iz fonda za prekogranične projekte Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske. Osim toga, u opremanju kuće sudjelovala je i NIU Hrvatska riječ.

Poteškoće u gradnji i prikupljanju potrebne dokumentacije najviše su se odnosile na činjenicu da su uposlenici Hrvatskog nacionalnog vijeća uz svoj redoviti rad, svojim resursima odradili sve: od pribavljanja 30 potrebnih dozvola i taksi, izrade projektne dokumentacije, raspisivanja javnih nabava i koordinacije svim izvođačima – „od cigle do zavjesa i cvijeća“, kako je rekla Vojnić. U radovima je sudjelovalo preko 20 različitih izvođača, što u izgradnji, što u opremanju.

U temeljima kuće

„Na ovome mjestu, 28. travnja 2021. godine, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, krovna institucija cijelog hrvatskog naroda na ovim prostorima, postavilo je kamen temeljac za buduću Hrvatsku kuću. Uz potporu naše matične domovine Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji ovim je simboličnim činom postavilo i temelje budućnosti našega naroda na ovim prostorima. Mi smo, poput naših predaka, ovu zemlju natopili molitvama, suzama, znojem i kostima te nas svaka brazda ove zemlje podsjeća na takve uloge. Naš je zavjet bio osigurati budućnost novim naraštajima i pokoljenjima Hrvata koji nakon nas dolaze. Na ovom su mjestu simbolično postavljena tri kamena donesena iz područja iz kojih su Hrvati kroz povijest dolazili na ove prostore – kamen iz Hercegovine, iz Bosne, te Hrvatske. Naš je narod dolazio s različitih prostora u različitim vremenima, ali nikada nije zaboravio gdje pripada. Vi koji jednoga dana budete čitali ovaj zapis, bez obzira na vrijeme koje je prošlo, sjetite se svojih predaka koji su za svoj narod dali sve što su imali i budite hrabri, kao što smo i mi bili. U ovim je temeljima simbolično ugrađeno ime hrvatsko i neka ono bude vječno!“, dio je teksta stavljenog u vremensku kapsulu uz spomenuta tri kamena. Time je ozvaničen početak radova, a tri kamena će biti svečano donesena i sada na otvorenju Hrvatskog doma – Matice.

Na pitanje kako će se financirati održavanje kuće, osobito režije i hoće li nešto pomoći i Srbija, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je rekla: „Kada se gradio Srpski dom u Vukovaru, zgradu je s milijun eura financirala Vlada Hrvatske i s milijun eura Vlada Srbije. Vjerujem da bi se mogli u skoroj budućnosti slični modeli preslikati i na Hrvate u Srbiji. Za sada troškove rada će, kao i do sada, snositi NIU Hrvatska riječ i Hrvatsko nacionalno vijeće.“

Po njenim riječima Hrvatski dom – Matica bit će mjesto okupljanja, ne samo profesionalnih ustanova nego i udruga, mladih, djece...

„U pripremi programa trenutno sudjeluje najmanje trideset osoba iz zajednice. Uživamo vidjeti gužvu u našoj Matici. Vjerujem da će tako i nadalje ostati. U podrumu smo napravili prekrasan kreativni kutak u kojem će se vjerujem dobro osjećati i mladi i stari i predstavnici udruga kulture i roditelji i odgojitelji“, pojasnila je Vojnić i dodala: „U Matici ćemo 30. lipnja imati i svečani blagoslov i useljenje na kojem osim onih s pozivnicama mogu biti nazočni i svi oni koji bi rado bili dio tog svečanog događaja (uz obveznu prethodnu najavu). No, i nakon toga, svaka ideja za okupljanje, manifestaciju, književnu večer ili samo posjet rado ćemo podržati“.

 Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Obaveštenje o kolačićima