Zbor zagrebačke crkve sv. Blaža nastupio u Subotici

Objavljeno: 20.11.2015. Pregleda: 28

Koncert sv BlazaSU2015 1 mUgodan vikend 14. i 15. studenoga 2015. godine ljubiteljima glazbe u Subotici, posebice one klasične, osigurao je Mješoviti zbor sv. Blaža iz Zagreba koji je gostovao u ovome gradu. Zbor je prvu večer održao cjelovečernji koncert u punoj franjevačkoj crkvi, a sutradan nastupio i na misi u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske. Zbor je nastupio skupa s pratećim Komornim orkestrom, te vokalnim solistima, a na koncertu se predstavio zanimljivim, sat i pol dugim programom. Okosnicu programa činila je Mozartova Misa u C-duru KV 317 za soliste, zbor i orkestar (poznatija kao Krunidbena), a imali smo prilike čuti i djela V. Lisinskog, G. Verdija, A. Kabilja, I. pl. Zajca, L. Sorkočevića, P. Mascagnija, C. Francka. Kao solisti su nastupili: Ljiljana Čokljat – sopran, Renata Mihelčić – sopran, Blanka Tkalčić – alt, Siniša Galović – tenor i Ivica Trubić – bas. Za orguljama je bio Davor Ljubić, a koncertom je ravnao voditelj zbora Ronald Braus.

Koncert sv BlazaSU2015 2 mU izjavi za tjednik Hrvatska riječ, Braus ističe kako je zadovoljan prijemom subotičke publike, kao i samom činjenicom da su imali prilike predstaviti se ovdje. Govoreći o programu koncerta, kaže sljedeće: „Mozartova Krunidbena misa je kapitalno djelo koje ljudi rado slušaju jer posjeduje vedrinu, nije preduga i vrlo je efektna. To je koncertna forma prigodna za ovakva gostovanja. Izveli smo i dio našeg sveukupnog repertoara kroz Verdijeve operne zborove i arije, te smo htjeli i da se svaki solist još i zasebno predstavi. Uz djela iz svjetske glazbene baštine, na repertoaru su bila i djela hrvatskih skladatelja. I naš mali gudački kvartet se predstavio samostalno s dvije točke. Za kraj, odnosno bis ostavili smo dobro poznati Zbor Židova iz opere Nabucco“.

Koncert sv BlazaSU2015 3 mZbor zagrebačke crkve sv. Blaža 2015. godine slavi 100 godina kontinuiranog rada. Trenutno broji 40-ak članova svih generacija, koji su većinom amateri. Međutim, s njima redovito nastupaju i profesionalci – operni solisti kao i članovi komornog orkestra akademski su glazbenici. Osim u Hrvatskoj, zbor je nastupao i u inozemstvu – Austriji, Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

„U Zagrebu je naša crkva ta gdje se može čuti lijepo pjevanje. Redovito predvodimo pjevanje na svetoj misi nedjeljom kao i sva bitna slavlja u župi. Predvodimo i blagdan sv. Eufemije u Rovinju, što nam je velika čast. Nastupamo i u mjestima izvan Hrvatske u kojima u značajnijem broju žive Hrvati. Tako smo već ranije gostovali kod gradišćanskih Hrvata u Austriji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji. Nakon Subotice, plan nam je gostovati kod Hrvata u Boki kotorskoj, te u talijanskom Molizeu. Svake je godine neka druga zemlja u pitanju. Grad Zagreb podupire naš rad, na čemu smo zahvalni“, navodi Braus.

Koncert sv BlazaSU2015 5 mOrganizatori koncerta u Subotici bili su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović Subotica i Udruga Electe Subotica. Koncert je ostvaren uz potporu Ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba i Udruge Hrvatska kuća.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima