Željko Šeremešić, član IO HNV–a zadužen za informiranje - Inertnost je i u samoj zajednici

Objavljeno: 24.04.2017. Pregleda: 29

zeljko seremesicNovi član IO HNV-a zadužen za informiranje je Željko Šeremešić iz Monoštora, koji je tu dužnost preuzeo od Ivana Ušumovića, koji je postavljen za ravnatelja NIU Hrvatska riječ. Sa Šeremešićem je vođen razgovor o informiranju na hrvatskom jeziku u Srbiji.

Dužnost člana HNV-a zaduženog za informiranje preuzeli ste nedavno. Što će biti Vaša zadaća u ovoj ulozi?

Tek sam nedavno izabran i tek mi predstoji detaljno upoznavanje s mojim budućim angažiranjima, mogućnostima i aktivnostima vezanim za informiranje u našoj zajednici.

Kakva je Vaša ocjena, ima li dovoljno prostora i mogućnosti da se vidi i čuje o tome kako i što rade hrvatske udruge, kako žive i što rade obični ljudi?

Ovo što ću kazati odnosi se prije svega na to koliko se prate događanja u Monoštoru, Beregu i Somboru. Što se tiče Hrvatske riječi, mislim da tu imamo dobru suradnju i da se uvijek isprate sve aktivnosti udruga i događanja u ovim mjestima. Općenito nikada se ne može biti u potpunosti zadovoljan, ali spram reda veličine naše zajednice, spram onoga što nam financijska situacija i država omogućava, recimo da je, relativno, moguće saznati o događanjima u hrvatskoj zajednici i stavovima političkih predstavnika naše zajednice o političkim ili društvenim događanjima. Opet kažem, govorim o ovom našem području Gornjeg Podunavlja, a naši izvori informiranja su Hrvatska riječ, drugi program RTV Vojvodine, program na hrvatskom jeziku, radijska emisija na hrvatskom jeziku koja se emitira na lokalnoj radio postaji u Somboru i list Miroljub. Koliko je to dovoljno? Mislim da nije, ali u sadašnjoj situaciji ipak se mogu saznati one najvažnije informacije. S druge strane postoji i inertnost u samoj zajednici koja, da tako kažem, ne nudi informacije, jer misle da to nije zanimljivo za objavljivanje. Moje stajalište je da je zanimljiv i svaki pojedinac koji se trudi održati neki svoj integritet. Nebitno je li vjerski, nacionalni... treba ga predstaviti u medijima.

Spomenuli smo RTV Vojvodine. Trenutačno se dnevno emitira desetominutni program na hrvatskom jeziku i tijekom tjedna tri emisije: Paleta, Izravno i Svjetionik. Je li to dovoljno?

Deset minuta, koliko traje dnevni program na hrvatskom jeziku, je malo, jer se u tom programu emitiraju i informacije iz politike, gospodarstva, svijeta... Dakle, sve ono što je običnom čovjeku možda i nezanimljivo, jer je nešto slično, možda u drugačijoj formi, već čuo i vidio u nekim drugim emisijama ili na drugim medijima. Možda fali neka specijalizirana emisija koja bi se bavila recimo gospodarstvom, ili samo radom kulturnih udruga, ili recimo emisija koja bi se bavila obrazovanjem na hrvatskom gdje bi se pojasnilo koji je značaj obrazovanja na hrvatskom, koliko će to pridonijeti boljitku same zajednice.

Uvijek postoji dilema koliko prostora u manjinskim medijima dati globalnim vijestima, a koje neizravno utječu i na samu manjinsku zajednica, a koliko prostora ostaviti za događanja u samoj manjinskoj zajednici.

Mislim da je ta procjena stvar umijeća glavnog i odgovornog urednika ili urednika koji sklapa neku emisiju. Još jednom ću kazati da moje razmišljanje ide u pravcu pripreme specijaliziranih emisija o recimo našim uspješnim gospodarstvenicima ili članovima naše zajednica koji su uspješni u nekim svojim drugim poslovima koje rade, bilo da je to rad u kulturnim udrugama ili što drugo.

A što je s ostalim medijima? Kada je netko iz medija koji nisu Hrvatska riječ, ili neki drugi medij koji program emitira na hrvatskom, došao u Monoštor da bi zabilježio priču o udruzi, tome što ona radi, priču o šokačkoj nošnji, govoru?

Očito da mi nismo interesantni. Da li zato što nas je malo, da li zato što smo Hrvati, a Srbija s Hrvatskom ima odnose kakve ima, više negativne nego pozitivne, koji se protežu kroz povijest. S nama uvijek ide neki negativni predznak. Postoje tu vjerojatno i neki drugi razlozi i kada se sve zbroji situacija je takva kakva jest.

S druge strane, postoji interes medija iz Hrvatske za ovdašnje Hrvate. Kada govorimo o ovom prostoru Podunavlja, pa i Sombora, gledatelji s tih područja mogu pratiti programe Osječke TV, Vinkovačke TV, a te televizije emitiraju i priloge i emisije o Hrvatima s ove strane granice.

Na Vinkovačkoj TV jednom mjesečno emitira se emisija u kojoj gostuju naše hrvatske udruge i drugi članovi naše zajednice. Mislim da je to dobro, jer smo i za Hrvate u Hrvatskoj nepoznanica. Koliko nas ima, gdje nas ima, što i koliko radimo. Na Osječkoj TV također se mogu vidjeti prilozi o Hrvatima u Vojvodini. To je pozitivno i mislim da to svi podupiru.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima