Ženska oglavlja - zasebna tema godišnjih radionica Seminara bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu

Objavljeno: 26.02.2017. Pregleda: 31

zenska oglavljaSeminar bunjevačkog stvaralaštva ove će godine biti održan od 18. do 22. srpnja šestu godinu za redom. Polaznici seminara dolaze ponajprije iz susjednih država, a njima se priključuju i članovi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec. Tijekom ranijih godina stekla su se i pojedina iskustva i potrebe u organizaciji, a i potrebama pojedinih polaznika, njihovih matičnih kulturno-umjetničkih društava koji ih na seminar delegiraju, a među njima je i tema ženskih oglavlja kod Bunjevaka kroz povijest. Stoga organizatori Seminara bunjevačkog stvaralaštava tijekom godine planiraju realizirati radionice koje bi bile tematski određene.

Jedna od takvih radionica održana je u petak, 17. veljače, u prostorijama Gupca, a obuhvatila je dvije teme. Prva je bila vezana za svladavanje tehnike povezivanje marame na dva kraja, koju je demonstrirala Vita Nimčević iz Subotice. U ovom dijelu radionice sudjelovalo je desetak mlađih polaznica, sa zaključkom da se ista radionica treba ponoviti jer ova tehnika zahtijeva vježbu. Druga je radionicu vodila Cila Radakov iz Subotice, a odnosila se na izradu punđi kakve su se češljale šezdesetih godina prošlog stoljeća. Teta Cila frizerski zanat radi više od pedeset godina, a ovakve je punđe napravila brojnim djevojkama koje su se oblačile u bunjevačku narodnu nošnju šezdesetih godina i kasnije. Ovakve su punđe samo jedna vrsta u nizu, a koje su Bunjevke nosile kroz povijest. Njih ilustriraju i brojne fotografije iz albuma naših baka i mama, koje svjedoče činjenicu kako su Bunjevke pratile modu i prilagođavale je svojim potrebama.

U ovoj su se radionici okušale Martina Stantić, članica Gupca te Jasmina Tumbas Jakovčević, frizerka u Tavankutu. Na samom početku Ladislav Suknović, predsjednik Udruge, pozdravio je polaznike i voditelje te izrazio zadovoljstvo činjenicom da u Gupcu još uvijek ima mladih zainteresiranih za transfer našeg povijesnog i tradicijskog naslijeđa. Radionica je završena u pokladnom ozračju uz razgovor i fanke, koje su pripremile Ruža Stantić i Branka Vujić.

 

  

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima