Žigmanov i Perušić nagrađeni na 14. susretu hrvatskoga duhovnoga stvaralaštva u Križevcima

Objavljeno: 16.12.2022. Pregleda: 14

U Križevcima je u subotu, 3. prosinca 2022. godine održana završna svečanost 14. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva Stjepan Kranjčić, dodijeljene su nagrade te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova Istini u pohode, objavio je portal prigorski.hr.

Riječ je o jedinom književnom natječaju i susretu za književnost u Hrvatskoj protkanom kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami. U pet žanrova nagrađeno je ukupno 15 radova, među kojima su i radovi dvojice autora koji djeluju na književnoj sceni Hrvata u Srbiji. Naime, u žanru kratke priče prva je nagrada pripala Milivoju Pašičeku iz Zagreba za priču Aknegdovse zna, Bog to zna, druga nagrada Tomislavu Žigmanovu iz Subotice za priču Lajčina prazna putna torba, a treća nagrada Lajči Perušiću iz Zagreba (podrijetlom iz Subotice) za priču Ukradena dolina. Pokrovitelj te nagrade bio je Glas Koncila, koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio član uredništva katoličkoga tjednika i književnik Luka Tripalo.

Predstavnici pokrovitelja dodijelili su 1.500 kuna prvonagrađenom autoru, 1.000 kuna drugonagrađenom i 500 kuna trećenagrađenom autoru te po jedno svoje književno izdanje. Nagrađeni su autori u svoje domove ponijeli i izdanja organizatora natječaja i književnoga susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić, Grada Križevaca te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Stručni ocjenjivački sud radio je u sastavu: prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. sc. Sanja Nikčević i Anđelko Katanec. Na natječaj se javilo 135 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Italije s ukupno 205 književnih radova (113 pjesama, 46 kratkih priča, 10 putopisa, 21 esej i 15 monodrama). Od pristiglih radova 35 je (16 pjesama, 7 kratkih priča, 5 putopisa, 4 eseja i 3 monodrame) objavljeno u književnom zborniku Istini u pohode.

Književni susret održan je i uz potporu Ministarstva kulture i medija Hrvatske, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Radnika d. d. i KTC-a d. d.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Foto: https://knjizevni.kranjcic.hr


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Monoštor
  • Prijenos mise na HRT 1 iz Male Bosne
  • Likovna kolonija Colorit
  • Etno-radionica pravljenja tarane
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima