Zlatko Romić dobitnik je nagrade Balint Vujkov Dida za 2023. godinu

Objavljeno: 14.10.2024. Pregleda: 80

Organizacijski odbor 23. Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova dodijelio je nagradu Balint Vujkov Dida za 2023. godinu Zlatku Romiću. Ovu nagradu i priznanje, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa, članovi Organizacijskog odbora smatraju čašću i obvezom prema najzaslužnijim djelatnicima na promociji književnosti i jezika.

U orazloženju se, među ostalim, kaže:

Novinar Zlatko Romić objavio je prije 23 i pol godine u Subotičkim novinama tekst o Balintu Vujkovu povodom njegova 90. rođendana i zapitao se kako je moguće da je takav čovjek u Subotici zaboravljen. Bio je to inicijalni čin za pokretanje Dana Balinta Vujkova, a Zlatko Romić je od početka uključen kako u istraživanje i pisanje o Balintu, tako i u lektoriranje i organizaciju. Oni koji s njim rade na objavi Balintovih knjiga svjedoče o Zlatkovu oduševljenju u pripremi tekstova, ponekad se iskreno smijući jeziku i ljudima u pripovitkama, ponekad je to činio i u telefonskom razgovoru.

Zlatko Romić je davnih godina upozorio javnost kako je Balint Vujkov, uz Danila Kiša i Dezsôa Kosztolányija, najveće literarno ime koje je Subotica dala. Prije dvadesetak godina upozorio je kako niti grad u kom je rođen, niti Vojvodina, niti Srbija, niti Hrvatska nisu pokazali sluh dostojan njegova djela. Zahvaljujući i Romićevu zalaganju danas vrijedi nešto drugo – Balinta Vujkova poznaju djeca, ušao je školski program, knjige s narodnim blagom nalaze se u knjižnicama i na obiteljskim policama. Njegova bista je pokraj Gradske kuće. Manifestacija s njegovim imenom traje 23 godine! Balint Vujkov je zapisao, a Zlatko Romić je pomogao u izradi najvećeg izdavačkog pothvata – Izabranih djela Balinta Vujkova u 8 knjiga nakladnika Hrvatske čitaonice i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Da je samo to učinio, bilo bi dovoljno za jedan radni vijek.

No, Zlatko je poznat novinar, pamte ga Subotičke novine, Žig, Glas ravnice, beogradski Danas, novosadski Dnevnik, portal Magločistač, ali i Radio Subotica i drugi. U zbornicima radova objavljeni su njegovi tekstovi, najčešće o Balintu Vujkovu, a bavio se i književnom kritikom.

Ako je netko očekivao biografski tekst o Zlatku Romiću, ostat će uskraćen jer njegov radni vijek nije robovao pravilima, a ono što je učinio dovoljno je za pamćenje.

Nagradu su mu tijekom Multimedijalne večeri, 11. listopada 2024., uručile predsjednica Organizacijskog odbora Dana hrvatske knjige i riječi prof. Katarina Čeliković i Nevena Racić, unuka Balinta Vujkova.

ZKVH

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Praznik hrvatske zajednice – Dan rođenja bana Josipa Jelačića
  • Promocija knjiga UBH Dužijance u Zagrebu
  • XVII. Međunarodni kroatistički znanstveni skup u Pečuhu
  • Predstava Ne daj se, njofra!
  • ZKVH i Hrvatska riječ na Sajmu knjiga u Beogradu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima