Zlatni jubilej – 50 godina svećeništva župnika mons. Stjepan Beretić

Objavljeno: 23.02.2024. Pregleda: 28

U subotu, 10. veljače 2024. godine, u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici, zlatni jubilej – 50 godina svećeništva proslavio je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić. Bilo je to dirljivo slavlje zahvale, u prvome redu Bogu, pa potom i ljudima, prije svega njegovim roditeljima, te svima onima koji su bili na njegovom putu u proteklih pet desetljeća svećeništva.
Geslo mlade mise mons. Beretića bilo je ‚‚Na meni je Duh Gospodnji, jer me pomaza. Poslao me je da donesem Radosnu vijest siromasima", a kako je u homiliji rekao ‚‚usudio sam se uzeti riječi koje označavaju Mesiju. Svojim đacima sam puno puta govorio da je svaki Isusov učenik dužan ljudima donositi radost. I svećenik treba biti na radost ljudima. Dragi Bog je mene razveselio kad me biskup Matiša poslao u Kanjižu. To je bila moja prva prilika da nosim radost", rekao je jubilarac.
Tako je, osim u Kanjiži, radost nosio i u stolnoj župi sv. Terezije u Subotici (od 1975. do 1977. godine), u Baču, u Tovariševu i Deronjama, na Kelebiji, a od 16. srpnja 1985. godine, gotovo 39 godina radost donosi i u župi stolne bazilike svete Terezije Avilske u Subotici.
Župljani ove župne zajednice najbolje znaju da je svaki susret s mons. Beretićem radost, a osobito njegove propovijedi potiču vjernike da i sami budu i donose radost gdje god radili, školovali se...
‚‚Pedeset godina sam uronjen u more ljubavi koje Duh Sveti ulijeva u srca Božjega naroda. Hvala Bogu, biskupima i svećenicima koji su mi i poslije mojih padova pomogli ustati. Od mene slaboga je očekivao da idem i donosim rod, a ja sam samo slab čovjek. Zato svaki dan molim Boga za ljude koje je iz ove sredine pozvao u svoju službu i za sve naše bogoslove i sjemeništarce, za redovnike i redovnice."
Mons. Beretić je završio citatom fra Bonaventure Ćuka: ‚‚Hoću li, Gospode, i ja u raj? Želim. Ali sve se bojim, jer tamo će biti slava i sjaj, a ja na niskom stojim". ‚‚Danas molim oproštenje, molim i blagoslov da dragi Bog po Gospinom zagovoru primi moju zahvalu, a preostali dio moga života neka bude Bogu na slavu, a meni i povjerenom narodu na spasenje."
Svečanosti slavlja doprinijelo je zajedništvo biskupa Subotičke biskupije Franje Fazekasa i velikog broja svećenika okupljenih oko jubilarca, kao i veličanstveno pjevanje Katedralnog zbora Albe Vidaković pod vodstvom mo. Miroslava Stantića.
Mons. Beretić rođen je u Somboru 1947. godine gdje je završio osnovno školovanje. Po završetku biskupijskog sjemeništa Paulinum studij teologije je završio na zagrebačkom Bogoslovnom fakultetu, a za svećenika je zaređen 17. veljače 1974. godine u crkvi Presvetog Trojstva u Somboru polaganjem ruku tadašnjeg subotičkog biskupa Matije Zvekanovića.
U Subotičkoj biskupiji obnašao je i obnaša različite dužnosti. Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je 30. prosinca 1998. godine naslovom kapelana Njegove svetosti. Bio je katehet u gimnazijama Svetozar Marković i Dezső Kosztolányi, te predavač na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije. Pisao je za Katolički list Bačko klasje, redovito piše za Katolički list Zvonik, jedan je od prvih članova, a jedno vrijeme je bio i predsjednik KD-a Ivan Antunović, bio je i urednik, a još uvijek je suradnik Subotičke Danice, sastavio je molitvenik Slava Božja, napisao je i priredio brojne knjige. Puno je istraživao i radio da se sačuva povijest ove župe i Crkve u Bačkoj općenito, a to dokazuje i njegova posljednja knjiga koja nosi naslov Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj.
Mons. Beretić je podnio odreknuće od službe (što je obveza nakon 75 godina), a kako je za naš tjednik rekao, još uvijek je u produljenom boravku.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Foto: Vedran Jegić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima