Župa sv. Nikole Tavelića: Posveta žita na Markovo

Objavljeno: 18.05.2021. Pregleda: 40

markovo u somboruZahvaliti Bogu za darove zemlje – to su ljudi s ovih prostora oduvijek činili, svjesni koliko njihov trud ovisi od ćudi neba. Od sjetve pa do trenutka kada bogati urod skinu s njiva. Treba im kiša kada posiju, toplo vrijeme da sjeme nikne, ugodni ljetni dani bez žege, tuče i oluja, lijepa jesen da pokupe sav urod s njiva. Hoće li nebo to i podariti ili će jedna tuča uništiti sve napore? Od toga se strahuje dok i posljednje zrno ne bude na sigurnom.

Na somborskim salašima nekada je bio običaj da se za Markovo blagoslovi mlado žito. Činilo se to na unaprijed odabranoj njivi na kojoj su se vjernici okupljali nakon svete mise. Okupljali su se ne samo salašari već i vjernici iz Sombora. Svećenik je blagoslovio mlado žito, a od tog blagoslovljenog žita vjernici su po malo nosili svojim kućama. Taj običaj ponovo su oživjeli u župi sv. Nikole Tavelića, na Bezdanskom putu, na što ih je potaknuo vlč. Luka Poljak.

„Sveti Marko je pozvan svojim zagovorom donijeti, ne samo urod našim njivama nego prije svega plodonosnu vjeru cijelom svijetu. Upravo je sveti Marko u svom evanđelju zapisao Isusovu prispodobu o sijaču i zrncima: neko padne kraj ceste i ptice ga pozobaju, drugo padne na kamen i osuši se jer nema dovoljno zemlje, treće padne na trnje koje ga uguši, četvrto padne na plodno tlo, razvije se i donosi bogat urod. Dok Crkva blagosilja zemaljsko polje, sveti Marko nas poziva da se podsjetimo na polje koje je još bitnije i vrednije: polje naše duše i našeg srca. Od blagoslova njiva imate bolju žetvu za jednu godinu, od blagoslova njiva svoje duše imate blagoslov za čitavu vječnost", kazao je vlč. Poljak vjernicima okupljenim na polju žita obitelji Čuvardić.

Župa sv. Nikole Tavelića je osnovana prije 50 godina i vjernici ne pamte da je nakon svete mise u crkvi na ovakav način organizirana posveta žitnih polja. 

„Postoji razlog zašto se njive blagosiljaju baš na blagdan sv. Marka, a ne recimo u jesen ili zimu. Oko Markova je zemlja pripremljena, sjetva je uglavnom završena, pšenica se zeleni, zob i pšenica su posijani, zasađen krumpir. Na taj način zemlja je pripremljena za blagoslov Božji i plodan urod. Tako je i s našim dušama – moramo svoja srca uzorati, zalijevati i u njih posaditi i posijati buduće plodove. Učini sve što možeš sa svoje strane, a Bog će ti dati ono što je njegovo", kazao je vlč. Poljak.

Iako se običaj blagoslova žitnih polja proteklih desetljeća izgubio, stariji salašari pamte kako je svake godine žito blagoslovljeno ne nekoj od njiva na periferiji Sombora. Povorka je kretala iz crkve Presvetog Trojstva do njive gdje bi se žito posvetilo. Svatko od vjernika ubrao bi malo žita pazeći pri tome da ne ošteti korijen biljaka. Tako je ove godine bilo na Bezdanskom putu, gdje su se, osim vjernika s tih salaša, okupili i vjernici iz Sombora i Gradine, riješeni da ubuduće svake godine na ovakav način obilježe sv. Marka. 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Obaveštenje o kolačićima