Tradicijsko dvoglasno pjevanje šokačkih Hrvatica iz Monoštora

Objavljeno: 30.03.2023. Pregleda: 102

Ožujak 2023. (kalendar hrvatskih institucija u Srbiji)

Baštinimo da traje naslov je tematskog zidnog i stolnog kalendara za 2023. godinu u čijoj izradi i objavi zajednički sudjeluju hrvatske profesionalne institucije i organizacije: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ i Hrvatsko nacionalno vijeće. Kalendar pod sloganom ŽIVA BAŠTINA – nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji na 12 listova predstavlja 22 elementa koji su dio velikog istoimenog projekta.

Mjesec ožujak predstavlja glazbeno nematerijalno kulturno dobro iz Monoštora.

Tradicijsko dvoglasno pjevanje šokačkih Hrvatica iz Monoštora prenosi se isključivo usmenom predajom. Vrsta ovog dobra pripada glazbi, to je dvoglasno pjevanje na svjetovne i sakralne teme. Karakteristično je da pjesmu započinje jedna pjevačica – počimalja, prvim dijelom melostiha, dok se sve ostale uključuju pri pjevanju drugog dijela melostiha. Od toga trenutka jedna pjevačica pjeva unisono s počimaljom, to jest prati prvi glas, a ostale ih prate u tercama, dok se na određenim mjestima u kadenci spuštaju za čistu kvartu naniže, one róžu i prema tome nose naziv rožalje. Smatra se da je ovakav stil izvođenja u panonske krajeve došao pod utjecajem zapadnoeuropske glazbene kulture, najvjerojatnije krajem 19. stoljeća, a u glazbenom folkloru se naziva pjevanje na bas.

Tradicijsko dvoglasno pjevanje Šokica iz Monoštora je i danas živo, čemu je najviše pridonijelo Kulturno-umjetničko društvo Hrvata Bodrog iz Monoštora. Pjevačka skupina sastavljena je od žena različite dobi te se ovaj specifični način pjevanja prenosi usmenim putem sa starijih pjevačica na mlađe. 

Više o Nematerijalnoj kulturnoj baštini Hrvata u Srbiji ovdje Katalog NKB Hrvata u Srbiji.

ZKVH (Nela Skenderović)

Obaveštenje o kolačićima