Zidni i stolni kalendar hrvatskih institucija za 2023. godinu

Objavljeno: 21.12.2022. Pregleda: 158

Baštinimo da traje naslov je tematskog zidnog i stolnog kalendara za 2023. godinu u čijoj izradi i objavi zajednički sudjeluju hrvatske profesionalne institucije i organizacije: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ i Hrvatsko nacionalno vijeće.

Kalendar izlazi pod sloganom ŽIVA BAŠTINA – nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji te na 12 listova predstavlja 22 elementa koji su dio velikog istoimenog projekta.

Tako se kroz mjesece mogu pratiti: Vinogradarski običaj proslave svetog Vinka (Vincencija) u Rumi i Ophod kraljaca u Rumi (siječanj); Veliko prelo u Subotici, Golubinačke mačkare i Pokladni običaj Tute u Plavni (veljača); Tradicijsko dvoglasno pjevanje šokačkih Hrvatica iz Monoštora (ožujak); Čuvari Isusova groba i Polivači kod bunjevački Hrvata u Bačkoj (travanj); Duhovski ophod kraljica kod bunjevačkih Hrvata (svibanj); Priskakanje Ivanjske vatre kod bunjevačkih Hrvata u Bačkoj i Bunjevačko momačko kolo (lipanj); Stvaralaštvo u tehnici slame kod bunjevačkih Hrvata u Bačkoj i Umijeće izrade šlinga (srpanj); Dužijanca – običaj proslave završetka žetve (kolovoz); Tamburaši, tamburaške prakse Hrvata u Vojvodini i Bećarac – tradicijski glazbeni i verbalni žanr među vojvođanskim Hrvatima (rujan); Bunjevački govori bačkih Hrvata i Šokački govori bačkih Hrvata (listopad); Običaj zvonjenja za pokojnike u Surčinu i Umijeće izrade bunjevačkih i šokačkih papuča, papučoš (studeni); Priprema blagdanskog božićnog kruha božićnjak i Ophod betlemaša u Srijemu (prosinac).

U izradi ovoga kalendara sudjelovali su v. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković te dizajner Darko Vuković, a tiskan je u Štampariji Zack u Petrovaradinu.

Uz katolički kalendar, označeni su svi blagdani i praznici koji se slave i obilježavaju u Srbiji i Hrvatskoj, kao i praznici hrvatske zajednice u Srbiji.

Kalendar će biti podijeljen svim hrvatskim udrugama kulture za dalju distribucija na područjima na kojima se udruge nalaze, a pojedinci ga u Subotici mogu dobiti u uredu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata na adresi Laze Mamužića 22, te u HNV-u, NIU Hrvatska riječ i u DSHV-u.

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Uskrsna izložba u Tavankutu
  • Uskrsna izložba u Srijemskoj Mitrovici
  • Proljetni koncert HGU Festival bunjevački pisama
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima