Zidni i stolni kalendar hrvatskih institucija za 2024. godinu

Objavljeno: 18.12.2023. Pregleda: 205

Hrvatski domovi su tema zidnog i stolnog kalendara za 2024. godinu u čijoj izradi i objavi zajednički sudjeluju hrvatske profesionalne institucije i organizacije: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ i Hrvatsko nacionalno vijeće.

Nazivi Hrvatski dom i Matica imaju dugo povijesno utemeljenje i pojavljuju se u nazivima društvenih i kulturnih organizacija, ustanova i institucija, te prostora za društveni, politički, kulturni i prosvjetni rad lokalnih hrvatskih zajednica u Bačkoj i Srijemu, u mjestima u kojima pretežito ili u većem broju žive Hrvati. Kalendar za 2024. godinu slikovno i informativno oživljava ovu priču, predstavljajući domove, matice i kuće koji su bili ili jesu mjesta okupljanja Hrvata u Republici Srbiji.

Tako na kalendaru od početka do kraja godine saznajemo kratke zanimljivosti o povijesti lokalnih hrvatskih domova, ali i o novim prostorima koja su mjesta okupljanja članova hrvatskih udruga. Na kalendaru su po mjesecima zastupljeni: Hrvatski dom u Rumi (siječanj), Hrvatski dom u Somboru (veljača), Šokačka kuća u Beregu (ožujak), Subotička matica (travanj), Hrvatski dom u Srijemskoj Mitrovici (svibanj), Hrvatski dom u Đurđinu (lipanj), Šokačka kuća u Vajskoj (srpanj), Hrvatski seljački prosvitni dom u Tavankutu (kolovoz), Hrvatski dom u Novom Slankamenu (rujan), Spomen-dom bana Josipa Jelačića (listopad), Šokačka kuća u Sonti (studeni) i Hrvatski dom – Matica u Suboti (prosinac).

U izradi ovoga kalendara sudjelovali su ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković, povjesničar Vladimir Nimčević te dizajner Darko Vuković, a tiskan je u Štampariji Zack u Petrovaradinu.

Uz katolički kalendar, označeni su svi blagdani i praznici koji se slave i obilježavaju u Srbiji i Hrvatskoj, kao i praznici hrvatske zajednice u Srbiji.

Kalendar će biti podijeljen svim hrvatskim udrugama kulture za dalju distribucija na područjima na kojima se udruge nalaze, a pojedinci ga u Subotici mogu dobiti u uredu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata na adresi Laze Mamužića 22, te u HNV-u, NIU Hrvatska riječ i u DSHV-u.

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima