ZKVH na konferenciji o Zaštita jezične raznolikosti u centralnoj Europi

Objavljeno: 23.11.2022. Pregleda: 10

Na međunarodnoj konferenciji na temu Zaštita jezične raznolikosti u centralnoj Europi, održanoj u Rijeci 22. studenoga 2022. godine, sudjelovala je v. d. ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, putem ZOOM-a.

Ona je govorila o zaštiti hrvatskog jezika i ikavice u Srbiji kao nematerijalnog kulturnog dobra rekavši kako je opasnost od jezične asimilacije Hrvata u Srbiji vrlo ozbiljna. „Stoga je zaštita hrvatskog jezika i autohtone bunjevačke i šokačke ikavice u Srbiji, kao dijela hrvatske nematerijalne kulturne baštine, prioritetni zadatak. Jezik, dijalekti i govori iznimno su važni“ rekla je Čeliković te ukazala na važnost institucionalnog očuvanja ikavice kao zaštićenog kulturnog nematerijalnog dobra. Ona je predstavila jezičnu baštinu Hrvata u Vojvodini (Republici Srbiji), modele njezine održivosti s naglaskom na obrazovanje i kulturne priredbe. Očuvanje ikavice – starijeg (šokačkog) i mlađeg (bunjevačkog) ikavskog štokavskog dijalekta, koji se izvode u okviru obitelji, ali i u formi njegovanja kulturnoga naslijeđa (narodna književnost, recitacije, kazališne izvedbe, dokumentarni filmovi...) jamac su opstanka hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini, u Republici Srbiji, zaključila je u svom izlaganju.

Na konferenciji je predstavljeno 16 radova, na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku. Organizatori konferencije su udruga Slobodna Država Rijeka, Coppieters foundation i Muzej grada Rijeke uz podršku Grada Rijeke i Primorsko – goranske županije i partnerstvo sa Societa di studi Fiumani, Comunità degli Italiani di Fiume i Lektoratom za mađarski jezik na Sveučilištu u Rijeci.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Prelo mladeži u Subotici
  • Šokačka večer u Vajskoj
  • Marinbal u Lemešu
  • Prelo na salašu u Đurđinu
  • XIV. Gupčev bal
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima