Blagdan Svetog Vinka u Rumi

Objavljeno: 03.02.2023. Pregleda: 58

Iako je sve manji broj vinograda u ataru između Rume i Iriga, ostali su lijepi običaji koje članovi HKPD-a Matija Gubec iz Rume obilježavaju na blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara koji se obilježava 22. siječnja. Članovi sekcije Sveti Vinko okupili su se u jutarnjim satima 22. siječnja 2023. godine u prostorijama Društva. Prvo su se okupili uz kuhanu rakiju i doručak, a nakon toga zajedno sa svećenikom u vinogradu posvetili vinovu lozu. Postoji vjerovanje da će uz pomoć tog obreda vinogradi biti plodonosniji.

Vjera u dobar rod

Dolaskom u vinograd vinogradari objese kulen, kobasicu i švarglu na lozu, a vinograd posvete starim vinom vjerujući da će rod biti kvalitetniji. Vinograd na potezu Barunovac, gdje danas odlaze članovi rumske udruge, vlasništvo je pokojnog člana HKPD-a Matija Gubec Đure Kuna, koga sada obrađuje Miroslav Galar, također član udruge. „Ovo je jedan od rijetkih vinograda na ovim prostorima. Imao sam želju baviti se vinogradarstvom isključivo za svoje potrebe, ali i zbog običaja odlaska u vinograd na blagdan Svetog Vinka i druženja. Simbolično na ovaj dan orezujemo jedan trs vinove loze nakon čega ga svećenik posveti, kako bi godina bila rodna, a vino kvalitetno i lijepo. Nekada je cijeli atar Barunovac bio pod vinogradima, a sada su samo oranice oko nas”, kaže Galar te dodaje da je prošle godine bilo puno sunčanih dana i da je grožđe dobro rodilo. „Međutim, pred početak berbe palo je dosta kiše, što je za oko 30 posto umanjilo rod, ali je kvaliteta grožđa bila dobra. Nadam se da će i ova godina biti dobra. Zima je blaga i neću rezati vinograd do veljače zbog neplaniranih mrazeva koji bi mogli umanjti rod.”

Obljetnica rada

Članovi sekcije Sveti Vinko ove godine obilježavaju 20. obljetnicu rada sekcije. „Iznimno nam je važno obilježavanje Svetog Vinka, pogotovo od kada je i ovaj običaj uvršten u dio nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji. Drago mi je što smo s ovim običajem na prvoj strani kalendara Živa baština. Na moj prijedlog, prije 20 godina, pokojni Zlatko Kolarić, Miroslav Galar i ja osnovali smo sekciju Sveti Vinko. Od tada se na ovaj dan redovno okupljamo i odlazimo u vinograd. Također, planiramo da od ove godine 11. studenoga počnemo obilježavati Sv. Martina, blagoslov novoga vina”, kaže Marko Mijić iz sekcije Sveti Vinko.

Rumski župnik mons. Josip Ivešić ove godine je prvi puta pošao sa svojim župljanima u vinograd. „Mislim da je važno očuvati ovaj običaj kako bi se nastavio. Sveti Vinko bio je prije svega čovjek, ali čovjek u vezi s prirodom. Čovjek živi s prirodom i u prirodi i mislim da je blagdan Sv. Vinka prilika da zamolimo Božji blagoslov. Neka dragi Bog blagoslovi naš rad i naš život, a na osobit način molimo blagoslov za vinograde, za vinovu lozu, koju i sam Krist koristi kao sliku povezanosti nas ljudi s Bogom.”

Izvor: Hrvatska riječ ( S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima