Blagoslovljeno novo Bogoslovno sjemenište «Augustinianum»

Objavljeno: 01.07.2009. Pregleda: 98

Bogoslovno sjemenište «Augustinianum» u Subotici, koje je smješteno u dvorištu biskupije te sada sa zgradom biskupije i sjemeništa «Paulinum» tvori jednu cjelinu, blagoslovljeno je 27. lipnja. Slavlje je započelo euharistijskim slavljem kojega je u subotičkoj katedrali-bazilici Sv. Terezije predvodio umirovljeni washingtonski kardinal Theodore McCarrick u zajedništvu s domaćim biskupom dr. Ivanom Pénzesom, predsjednikom Međunarodne biskupske konferencije «Sv. Ćirila i Metoda» mons. Stanislavom Hočevarom, a suslavili su nadbiskup barski mons. Zef Gashi, zrenjaninski biskup mons. László Németh, biskup srijemski mons. Đuro Gašparović, umirovljeni zrenjaninski biskup mons. László Huzsvár, egzarh za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori mons. Đura Džudžar i brojni svećenici Subotičke biskupije.

Na početku slavlja sve je pozdravio domaći biskup, izražavajući radost zbog tog značajnog događaja za Subotičku biskupiju i čitavo područje biskupske konferencije. Prigodnu propovijed održao je kardinal McCarrick istaknuvši kako je ovaj dan posebno značajan za domaćeg biskupa Ivana  jer se svojim radom nastojao izboriti za ovaj dan i njegova vizija i hrabrost nam daju poticaj proslaviti ovaj dan.

Ovo je veliki dan za cijelu Crkvu i za sve one koji su privučeni otajstvom Božje prisutnosti među nama - te velike tajne ljubavi prema nama koja nama kraja, rekao je propovjednik. Podsjećajući na upravo započetu Godinu svećenika, kardinal je rekao: Ovo je za nas divna slučajnost jer Bog koji sve vidi i sve zna, koji je svugdje prisutan, želi da se i kroz ovo Bogoslovno sjemenište očituje njegova posebna ljubav prema Crkvi u ovom dijelu Srbije i stoga nam je dozvolio privesti kraju gradnju zgrade bogoslovije baš u godini posvećenoj svećenicima diljem svijeta. Zbog svega ovoga naša je radost velika.

AugustinianumObraćajući se potom posebno svećenicima naglasio je kako oni imaju posebni vid svećeničkog poziva koji u sebi sadrži poziv u skladu s Božjom providnosti. Sve nas Bog voli ali neki su odabrani da bi služili ostalima. To je uistinu tajna svetosti svećeničkog poziva: biti sluga svojega naroda. On treba voljeti, služiti i poučavati svoj narod. Nadnaravni dar koji svećenik prima od Boga jest poziv da vodi svoj narod u raj koji je Bog predodredio za sve nas, istaknuo je kardinal. U zaključku propovijedi zamolio je Božji blagoslov kako za ovu novu ustanovu tkao i za sve vjernike, a posebno za sve mlade koji će svoje dane provoditi u njoj učeći i produbljujući sve više i više svoju ljubav prema Gospodinu.

Zahvaljujem Gospodinu na njegovoj ljubavi prema ovoj biskupiji, prema biskupu i ovome puku. Zahvaljujem Bogu na vašoj velikodušnosti, hrabrosti, viziji i ljubavi. Jedno znamo - Bog je neiscrpan u svojoj darežljivosti. Stoga svi vi koji ste omogućili gradnju ove Bogoslovije za mlade koji će posvetiti svoje živote u služenju drugima, znajte - očekuje vas povrh svega neopisiva nagrada na koncu života i udio uživanja blizine Isusa Krista koji je u našim srcima, u našoj Crkvi, u našim životima. On je naš Spasitelj, naš Kralj, naša ljubav i naš Gospodin, naš prijatelj i brat, zaključio je kardinal McCarrick.

Među uglednim gostima na misnom slavlju bili su novi tajnik Apostolske nuncijature u Beogradu mons. Giorgio Lingua, ravnatelj «Renovabisa» p. Dietger Demuth, predstavnici Katoličkih bogoslovnih fakulteta iz Đakova i Segedina. U ime SPC gost je bio episkop bački g. Irinej Bulović, a u ime Evangeličke crkve superintendent Árpád Dolinszky. Misi su nazočili i predstavnici republičkih, pokrajinskih i gradskih vlasti te predstavnici generalnih konzulata R. Hrvatske i Mađarske u Subotici kao i predstavnici veleposlanstava USA i Njemačke te brojni predstavnici kulturnog i društvenog života i velik broj vjernika. Na misi su pjevali združeni zborovi «Pro musica», «Collegium musicum catholicum» te združeni dječji zborovi nekoliko župa uz pratnju Komornog orkestra »Sv. Terezija» pod ravnanjem mr. Csabe Paskóa, regensa chori subotičke katedrale. Za orguljama je bio mr. Zoltán Borbély, a solisti su bili Timea Dulics, András Hajdú i Károly Sárosi.

biskup penzes otvara vrata_malaPoslije mise svećenici i vjernici u ophodu su pošli do zgrade Bogoslovije gdje je kardinal McCarrick predvodio molitvu blagoslova, a sam blagoslov škropljenjem i kađenjem učinili su biskup Pénzes, nadbiskup Hočevar i ravnatelj Renovabisa, p. Demuth. Svoje čestitke Subotičkoj biskupiji uputili su nadbiskup Hočevar, episkop Irinej, superintendant Dolinszky i subotički gradonačelnik Saša Vučinić.

Program otvorenja Bogoslovije započeo je istoga dana u jutarnjim satima u katedrali gdje su se na rekolekciji okupili biskupi, svećenici, đakoni, bogoslovi i sjemeništarci, časne sestre te profesori i studenti Teološko-katehetskog instituta Subotičke biskupije. Rekolekcija je započela molitvom Srednjega časa a potom je predavanje o ulozi i poslanju «kraljevskog» i «ministerijalnog» svećeništva održao kardinal Teheodore McCarrick. U svom predavanju kardinal je, među ostalim, podsjetio na pismo svećenicima Benedikta XVI. u povodu otvorenja Godine svećenika. Naglasio je kako se svećenici moraju iznutra obnoviti kako bi na vani mogli djelovati na pravi način i biti autentični navjestitelji Evanđelja i svjedoci Božje ljubavi u svijetu. Za to je nužno da svećenici budu sveti i radosni», istaknuo je kardinal u svom predavanju.

kardinal s mladima_malaPosebnu je riječ uputio đakonima, ističući značaj đakonske službe u Crkvi bilo da se radi o trajnom đakonatu ili onom koji je usmjeren prema svećništvu. I svi ostali kršćani pozvani su navješćivati Isusovu Radosnu vijest i životom i riječima i zato moraju nastojati neprestano produbljivati svoju vjeru u čemu će svima ubuduće uvelike moći pomagati i novo teološko učilište koje će biti otvoreno u sklopu bogoslovije 'Augustinianum', zaključio je kardinal. Istoga je dana priređena konferencija za novinare u povodu otvorenja Bogoslovije a u poslijepodnevnim satima kardinal McCarrick susreo se s mladima u Velikoj dvorani Bogoslovije. Bio je to prvi susret održan u novoj zgradi. U razgovoru s mladima kardinal je govorio o svom bogatom pastoralnom iskustvu u radu s mladima i općenito u Crkvi i to ne samo u Americi nego i diljem svijeta gdje je putovao. Mladi su također postavili kardinalu niz zanimljivih pitanja.

Svečana Akademija u povodu otvorenja Bogoslovije

akademija u gradskoj kuci_malaDvodnevni program proslave otvorenja i blagoslova «Augustinianuma» započeo je još u petak 26. lipnja, u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće gdje je održana svečana Akademija. Svečanu akademiju otvorio je domaći biskup dr. Ivan Pénzes koji je u svojemu govoru izrazio radost zbog tog povijesnog i jedinstvenog događaja za Subotičku biskupiju, grad Suboticu ali i za područje cijeli Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda. U svom govoru biskup je istaknuo kako u korijenu osnutka Bogoslovije u Subotici jest osnutak Teološko-katehetskog instituta, koji je bio prije petnaestak godina i koji se kasnije pokazao vizionarskim jer su se u njemu pripremile katehete i katehistice za vjeronauk koji je kasnije uveden u škole. On je također naglasio kako je otvorenje Bogoslovije ujedno i prvi korak prema otvorenju Teološkog fakulteta u Subotici, što će također biti značajan događaj za prostore u kojima su katolici u velikoj manjini. Pri tom je zahvalio brojnim donatorima koji su pomogli gradnju «Augustinianuma». U nastavku akademije prigodnim izlaganjima nazočnima su se obratili beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar i zrenjaninski biskup mons. László Németh. Govoreći na temu «Crkva i odgojiteljica» mons. Hočevar ukazao na plodnu odgojnu ulogu Crkve u  njezinoj dvije tisuće staroj povijesti, usprkos brojnim osporavanjima te njezine uloge, osobito u vrijeme bezbožnog komunizma. Mons. Nemeth je govorio o teologiji koja služi čovjeku otkrivajući mu Boga stvoritelja te njegovu duhovnu i transcendentalnu dimenziju.

Svoje čestitke Subotičkoj biskupiji uputio je i subotički gradonačelnik Saša Vučinić, koji je rekao da je velika sreća za jedan grad kad se u njemu otvara ustanova u kojoj će se ljudima buditi vjera i ljubav; u kojoj će ljudi susretati sebe da bi mogli susresti i druge. Nazočnima se obratio i ministar vjera u Vladi R. Srbije dr. Bogoljub Šijaković. On je uz čestitke i radost zbog tog događaja koji će biti obogaćenje za cijelu državu, izrazio nadu da će se u Bogosloviji i na budućem Teološkom fakultetu Katoličke crkve izgrađivati europski identitet, a to znači braniti i širiti kršćanske vrednote, koje se u novije vrijeme toliko osporavaju upravo u Europi, koja je nekoć bila kršćanska. Na kraju Akademije nazočnima se obratio i kardinal Theodore McCarrick, izražavajući radost što je upravo njemu kao starcu pripala čast da sudjeluje u tako velikom događaju za Subotičku biskupiju i cijelu Međunarodnu biskupsku konferenciju. Cijeli program Akademije bio je protkan glazbenim točkama koje su izveli subotički zborovi «Pro musica» i «Collegium musicum catholicum» pod ravnanjem mr. Csabe Paskóa i Miroslava Stantića.

blagoslov_malaKatoličko bogoslovno sjemenište Subotičke biskupije utemeljeno je Dekretom subotičkoga biskupa dr. Ivana Pénzesa od 17. prosinca 2004. godine. Kamen temeljac bogoslovije „Augustinianum" blagoslovljen je još 27. kolovoza 2006. godine tijekom misnoga slavlja na Bunarićkom proštenju, a subotički biskup Ivan Pénzes, apostolski nuncij u R. Srbiji Eugenio Sbarbaro te beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar svečano su tada potpisali i Bulu o blagoslovu kamena temeljca, dok su pripremni radovi za gradnju Bogoslovije simbolički započeli na sam blagdan sv. Augustina 28. kolovoza, a pravi radovi u studenom iste godine. Nepunih godinu nakon blagoslova kamena temeljca za subotičku bogosloviju „Augustinianum" i početka pripremnih radova, u okviru slavlja „Dužijance 2007." u nedjelju 12. kolovoza umirovljeni washingtonski nadbiskup, kardinal McCarrick zajedno s apostolskim nuncijem u R. Srbiji Sbarbarom, beogradskim nadbiskupom Hočevarom, domaćim biskupom Pénzesom te desetak svećenika, u istu je Bogosloviju svečano položio spomenuti kamen temeljac. Istaknuvši kako je gradnja Bogoslovije povijesni trenutak za cijelu Subotičku biskupiju, ali i Katoličku Crkvu u cijeloj Srbiji te opću Crkvu, kardinal McCarrick izrazio je nadu da će ona posebno imati odjeka u misijskom poslanju Crkve. Pri tom je pozvao vjernike na ustrajnu molitvu za buduće svećeničke i redovničke kandidate, jer upravo mi možemo biti sredstvo za svećenička i redovnička zvanja, rekao je tada kardinal.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Noć muzeja u Tavankutu
  • Noc muzeja u HKC Bunjevačko kolo
  • Noć muzeja u Zavodu - izložba posvećena Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima