Dužijanca u Bajmaku

Objavljeno: 14.07.2023. Pregleda: 55

Prva ovogodišnja seoska Dužijanca održana je 2. srpnja 2023. godine u Bajmaku. Misno slavlje predvodio je župnik Róbert Erhard, a nositelji žetvene svečanosti bili su bandaš Filip Šindrić i bandašica Lena Crnković u pratnji maloga bandaša Adama Crnkovića i male bandašice Dorotee Varga.

Župnik Erhard u propovijedi posebno se osvrnuo na značaj i važnost zahvaljivanja. Istaknuo je kako nije Dužijanca samo folklor i pokazivanje narodnih nošnji već da je bit svega biti zahvalan. Pojasnio je kako su naši preci znali to i kako su iskreno zahvaljivali Bogu za žetvu, za svako izniknuto sjeme, za svako zrno, brašno i za svaki kruh.

„Iz srca čovječjega gubi se zahvala; i prema Bogu i prema svojoj okolici. Ne smije nam biti teško reći ‘hvala, draga sestro, hvala, dragi brate’. Bogu se naročito trebamo zahvaljivati za svaki djelić svoga života. Nažalost, došli smo do toga da nam se sve podrazumijeva – da sam i danas ustao, da imam obitelj, da imam djecu, da imam zajednicu, da imam narod kojemu pripadam i jezik koji govorim. Shvatimo da ne dolaze stvari same po sebi nego to je dar Božji. Nismo mi sami birali niti jezik, ni pripadnost ni narod nego nam je to darovano. Trebamo to cijeniti i biti ponosni“, rekao je vlč. Erhard.

Ove godine u Bajmaku se okupio rekordan broj djece i mladih u narodnoj nošnji, a slavlje su uzveličali i bandaš i bandašica iz Subotice, Tavankuta i Male Bosne. Prvi puta poslije mnogo godina na početku Dužijance u bajmačkoj crkvi sv. Petra i Pavla kraljice su pjevale kraljičke pjesme. U ime Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca prisustvovao je Miroslav Kujundžić.

Bandašicino kolo održano je u večernjem terminu u dvorištu župe.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima