Dužijanca u Maloj Bosni

Objavljeno: 09.08.2024. Pregleda: 23

U nedjelju, 28. srpnja 2024. godine proslavljena je još jedna seoska dužijanca, Dužijanca u Maloj Bosni. Predvoditelji ove žetvene svečanosti bunjevačkih Hrvata bili su bandaš Marko Kečenović i bandašica Ana Marija Horvacki te mali bandaš Aleks Kujundžić i mala bandašica Iva Rudić.
Misno slavlje predvodio je preč. Daniel Katačić uz koncelebraciju mjesnog župnika vlč. Dragana Muharema te predsjednika UBH-a Dužijanca mons. Andrije Anišica i umirovljenog vlč. Jenea Varga.
Kako je u propovijedi naveo preč. Katačić, isto kao što je euharistijsko otajstvo tvrda stijena katoličke vjere, tako je i Dužijanca tvrda stijena koja nas svake godine iznova podsjeća na naš hrvatski narodni identitet.
‚‚Zaista, Dužijanca je čvrsta stijena našeg narodnog identiteta jer nas podsjeća da smo poput stijene koja je čvrsto povezana s tlom i mi čvrsto povezani s hrvatskom poviješću. I dokle god našu sadašnjost i budućnost budemo pisali na čvrstoj stijeni te povijesti i prošlosti, nitko neće moći izbrisati vezu bunjevačkih Hrvata s prostorom iz kojeg su došli u ove krajeve. I samo onda kada budemo znali cijeniti svoje veze s poviješću matične nam Domovine i samo kad se s tim vezama budemo dičili, moći ćemo na ispravan način i bez razlike cijeniti i ostale narode, te i sami od njih biti cijenjeni. Jer život u istini temelj je svakog bratskog zajedništva, dok je s druge strane laž ta koja stvara podjele. Stoga neka nam slavlje Dužijance uvijek iznova bude poticaj da se dičimo svojim kršćanskim-katoličkim i hrvatskim narodnim identitetom. Čuvajmo žitna polja, lipo bunjevačko ruvo i salaše. Čuvajmo Dužijancu jer ona nas podsjeća i svima svjedoči tko smo! Dičimo se njome. Hrabro! Ne bojmo se toga!" poručio je preč. Katačić.
Sliku od slame za ovogodišnju Dužijancu izradila je mještanka Katarina Skenderović.
Kao i svake godine, slavlje Dužijance nastavljeno je u večernjim satima Bandašicinim kolom u župnom dvorištu.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Mirisi iz bakinog kuvara
  • Proslava 8. godišnjice Hrvatske čitaonice Fischer
  • Večer s geologom Ivanom Dulićem
  • Izložba fotografija o Hrvatima u Boki - Starčevo
  • Sastali se alasi i bećari
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima