Dužijanca u Mirgešu

Objavljeno: 16.08.2024. Pregleda: 9

Posljednja u nizu seoskih žetvenih svečanosti pred središnju proslavu u nedjelju, 11. kolovoza u Subotici – Dužijanca u Mirgešu, održana je u nedjelju, 4. kolovoza 2024. godine u Domu mjesne zajednice.
Nositelji ovog slavlja bili su tavankutski bandaš Dario Vojnić Hajduk, rodom iz Mirgeša, uz mali bandaški par Nikolu Skenderovića i Nataliu Gurinović.
Svetu misu predvodio je župnik crkve Uskrsnuće Isusovo u Subotici vlč. Vinko Cvijin uz koncelebraciju župnika crkve Presvetog Srca Isusovog u Tavankutu vlč. Marijana Vukova.
‚‚Ono što Isus danas svima nama želi poručiti jeste da nema besplatnog kruha. Da sve ima svoju cijenu, svoju težinu, da ima i svoj neki postupak kako stvari dolaze. Evo npr. na svetoj misi ćeš dobiti besplatan kruh, ali ga nećeš dobiti na početku mise da bi odmah potom otišao. Prvo ćeš se malo sabrati, pa ćeš se malo susresti sa sobom, s Bogom, pokajati za svoje grijehe. Pa ćeš ga slaviti u slavi, potom čuti Njegovu Riječ kroz tri čitanja. Nakon toga što ti je Isus kazao, ispovjedit ćeš svoju vjeru, izmoliti se i tek tada dolazi euharistija i dolazi kruh tj. hrana. Dužijanca isto dolazi na kraju, zahvala za kruh je zapravo zahvala za cijelu godinu, što si se naradio i što nisi znao kako će to proći, hoće li biti što. A moglo je da ne bude, mnogima je bilo da nije bilo ništa. Stoga kruh dolazi na kraju. Dok ti pripremiš zemlju, dok si došao do kruha, već si zaboravio da si radio. Ali tu smo svi mi da budemo zahvalni prije svega na daru. Dobro je pitanje što više ljubiš – dar ili darovatelja? To je smisao i nedjelje i dužijance. Nemojmo zaboraviti i darovatelja – onog tko te voli, tko te ovdje sabire, tko ti daje da rasteš, tko ti daje da zriješ i da donosiš plodove. I vi ste zapravo dužijanca. Kažu da je Dužijanca u Mirgešu mala dužijanca, nije nešto velebno i s više stotina ljudi. Ali samo neka je svatko od vas po jedan klas, koliko on može donijeti ploda. U ono malo brašna kad ubaciš kvasac, Božju riječ, ono naraste", naveo je, među ostalim, u svojoj propovijedi vlč. Vinko Cvijin.
Ovom su slavlju prisustvovali i glavni bandaški par Slađan Bošnjak i Lucija Ivanković Radaković.
Nakon mise, u dvorištu Mjesne zajednice održano je Bandašicino kolo.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Marijom Brzić i Darkom Baštovanovićem
  • Mirisi iz bakinog kuvara
  • Proslava 8. godišnjice Hrvatske čitaonice Fischer
  • Večer s geologom Ivanom Dulićem
  • Izložba fotografija o Hrvatima u Boki - Starčevo
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima