Dužijanca u Žedniku

Objavljeno: 26.07.2024. Pregleda: 5

Svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju, 14. srpnja 2024. godine, proslavljena je Dužijanca u Žedniku. Veliki ovogodišnji bandaš bio je Vladimir Šarčević, a bandašica Mirela Skenderović, mali bandaši su Marijana Sekulić i Damjan Temešvari, dok je krunu od žita i ove godine napravila Ruža Davčik.
Misno slavlje predvodio je župnik susjedne đurđinske župe Daniel Katačić, uz koncelebraciju mjesnog župnika Franje Ivankovića i predsjednika Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca mons. Andrije Anišića.
Kako je u propovijedi istaknuo preč. Katačić, ova manifestacija prigoda je reći hvala Bogu.
‚‚Draga braćo i sestre, tek kad prepoznamo da je sve što imamo dar od Boga slavlje Dužijance, ima smisla. Dužijanca nas, možemo reći, upućuje na potrebu da se odužimo za ono što smo primili. Dužijanca je naše ‘hvala’ Gospodinu bez kojega naša zemlja uz sav naš trud ne bi rodila rodom. Stoga slobodno možemo reći da bunjevački Hrvat koji ne slavi Dužijancu, koji se ne želi odužiti Bogu, ima u sebi duboko narušen smisao svog odnosa prema Bogu jer želi od Boga samo primati, a kad treba zahvaliti, smišlja što će novo tražiti. Zahvalnost prema Bogu uči nas jednostavnosti, uči nas nenavezanosti, uči nas postavljati vremenite stvari na pravo mjesto. Vremenite stvari nisu same po sebi loše, to postaju onda kad od njih pravimo bogove. A ako samo stječemo i nemao vremena zahvaliti Bogu, onda ne možemo ni prepoznati koliko smo gurajući Boga iz svog života uzdigli sebe na njegovo mjesto", istaknuo je preč. Katačić.
Bandašicino kolo održano je u dvorištu župe, a prethodio mu je kulturni program na temu slamarki s područja Žednika.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Šetnja u sklopu izložbe S Božjom pomoći
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima