„Festival marijanskog pučkog pivanja“ u Bačkom Monoštoru

Objavljeno: 04.08.2010. Pregleda: 60

U subotu, 10. srpnja, u crkvi sv. Petra i Pavla u Bačkom Monoštoru, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Hrvata „Bodrog", održan je „Festival marijanskog pučkog pivanja", peti zaredom. Prethodne četiri manifestacije bile su posvećene pjesmama koje se pjevaju u svibnju, a ove godine na festivalu su izvođene pjesme koje se pjevaju u vrijeme korizmenih svečanosti. Na festivalu je sudjelovalo šest pjevačkih zborova iz Bačke i dva iz Republike Hrvatske, uz otkaze nesuđenih sudionika iz Srijema i Republike Mađarske. Sudionici festivala okupili su se u prostorijama mjesne osnovne škole, odakle su, odjeveni u svoje starinske narodne nošnje, u procesiji došli u crkvu.

Poslije uvodne konferanse Marijane Šeremešić i predstavljanja sudionika Festivala, župnik župe Bački Monoštor vlč. Goran Vilov pozdravio je nazočne, izrazivši veliko zadovoljstvo odzivom vjernika te Festival proglasio otvorenim. Uzvanike i vjernike pozdravila je i predsjednica KUDH „Bodrog" Marija Turkalj, poželjevši svima dobrodošlicu.

„Dok vas sve pozdravljam, željela bih da u našem Monoštoru, koji je poznat i pod nazivom marijanski Monoštor, osjetimo dio duhovnosti, da pripoznamo lipotu marijanskih korizmenih pisama. Nek vam je blagosloven dolazak i svo vrime provedeno u lipoti ovoga božjega hrama, u kojemu uvijek čujemo riči Spasitelja, upućene s križa: Evo ti majke". - rekla je, između ostaloga, Marija Turkalj.

Pred Monoštorcima i njihovim uzvanicima potom su nastupili pjevački zbor i tamburaški sastav KPZH „Šokadija" iz Sonte, pjevački zborovi HKUPD „Matoš" iz Plavne i HKUPD „Dukat" Vajska-Bođani uz pratnju Zvonimira Pelajića na sintisajzeru, HUK „Lajčo Budanović" iz Male Bosne, KUD „Ivan Tišov" iz Viškovaca i KUD „Lovor" iz Trnjana, Republika Hrvatska, te domaćini, Mađarski pjevački zbor župe sv. Petra i Pavla i pjevački zbor KUDH „Bodrog".

Pjevački zborovi predstavili su se s po dvije pjesme koje se u njihovim mjestima pjevaju u vrijeme Korizme, a nazočni su bili u prilici poslušati i jednu skladbu koja je sve dirnula u dušu. Pored staroga crkvenoga pučkoga napjeva „Na planine Kalvarije", zbor „Šokadije" otpjevao je i novu pjesmu „Majka Marija", koju je na svoj tekst skladala Sonćanka, članica ove udruge, Božana Vidaković. Upravo ta pjesma, skladana u duhu tradicijskog pjevanja, svojstvenog Sonćanima, na sve nazočne je ostavila najdublji dojam, a mnogima koji su je čuli prvi put, djelovala je toliko poznato, da su pomislili kako je riječ o starom pučkom napjevu.

Nakon izvedenih pjesama nazočnima se obratio predsjednik Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović" mons. dr. Andrija Kopilović.

„Ovaj naš susret neka odista bude Majci na slavu. Velika je razlika između pučkog i liturgijskog pjevanja. Stoga sam zahvalan svim pjevačima, svim udrugama ili zborovima koji njeguju ovaj način pjevanja i tako, čuvajući svoju baštinu, na najbolji način čuvaju i svoj vjerski, kulturni, a samim tim i nacionalni identitet. Ovo su zadnje generacije koje su još uvijek u stanju pronaći stare osobe koje znaju tekstove, a znaju i melodije pojedinih napjeva koji nigdje nisu evidentirani. Dragi pjevači, dragi uzvanici, ukoliko nam zamre pjesma na usnama, stat će nam i srce i obrnuto - dok je u nama srca, bit će i pjesme na usnama." - rekao je između ostaloga mons. Kopilović.

Na koncu su svi sudionici zajednički otpjevali svečanu crkvenu pjesmu „Čuj nas majko", a u pjevanju su im se pridružili i uzvanici i nazočni vjernici iz Monoštora i okolnih mjesta. Nakon otpjevane pjesme, sudionici su u procesiji i izašli, kako bi na platou ispred crkve zajednički, uz svirku monoštorskih glazbenika, odigrali veliko šokačko kolo.

Festival je završen zajedničkom večerom i druženjem, koje su domaćini u velikoj dvorani mjesnog Doma kulture priredili za sve sudionike i uzvanike. A na festivalu su bili: zamjenik predsjednika SO Sombor Zoran Miler, predsjednik MZ Bački Monoštor Aleksandar Forgić, konzulica-savjetnica Generalnog konzulata RH u Subotici Vesna Njikoš-Pečkaj, dopredsjednik HNV-a Mata Matarić, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, ravnatelj NIU „Hrvatska riječ" Ivan Karan, predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović" mons. dr. Andrija Kopilović, predsjednica UG „Šokačka grana" iz Osijeka Vera Erl, duhovnik u subotičkom sjemeništu „Paulinum" mons. Marko Forgić, ravnateljica monoštorske osnovne škole Marija Mrgić, svećenici iz okolnih župa i predsjednici institucija kulture s kojima „Bodrog" surađuje.

Župa Sv. Petra i Pavla u Bačkom Monoštoru osnovana je 1722. godine, a matične knjige vodile su se već od 1718. Prvi župnik bio je Augustin Benković, franjevac. Današnja crkva sagrađena je 1752. godine. Imala je toranj s dva zvona, a pod svodovima tri oltara. Glavni je posvećen Sv. Petru i Pavlu, pobočni Blaženoj Djevici Mariji i sv. Antunu. Dograđena je, odnosno produljena i povišena 1806. a obnovljena je i oličena 1887. godine. Iste godine je i posvećena, također sv. Petru i Pavlu. Klupe i još dva zvona kupljeni su 1900. godine. Kalvariju je podigao župnik Béla Nagy 1890. godine, a postaje su sagradili vjernici. Godine 1907. godine sazidana je kapela na čast sv. Adalbertu. Crkva danas ima pet oltara: Veliki, sv. Križa, Gospin, Sv. Antuna i Sv. Martina. Od 1974. godine određeni objekti u crkvi proglašeni su spomenicima kulture, pa su pod zaštitom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima