Održana manifestacija CROz kuhinje Vojvodine u Petrovaradinu

Objavljeno: 20.06.2022. Pregleda: 59

Druženje, pjesma, mirisi kuhanja, dobro raspoloženi kuhari, odlična jela i vino. Sve to, uz želju za druženjem, privuklo je stotinjak sudionika i natjecatelja na petu manifestaciju CROz kuhinje Vojvodine, koju je organiziralo Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina. Dvorište Dobrovoljnog vatrogasnog društva na Starom Majuru bilo je tog 4. lipnja 2022. pozornica još jednog upoznavanja i kušanja gastronomske baštine različitih dijelova ovdašnje hrvatske zajednice, što je ostao glavni cilj i ovogodišnje manifestacije petrovaradinske hrvatske udruge. 

„Ova manifestacija slavi svoj prvi mali jubilej. I dalje oko jela i stolova nastojimo okupljati našu hrvatsku zajednicu, a ujedno domaće stanovništvo upoznati s ovakvim načinom njegovanja baštine. Također želimo uputiti poruku važnosti međusobnog druženja, pronalaženja mira i opuštenosti, za što u današnjem načinu života ima malo vremena", kazao je predsjednik Jelačića Mirko Turšić. 

Vjekoslav Popović i Stanislav Pljukavac su u ime Zbora župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca na prvom štandu koji smo obišli pripremali gulaš od posebno izbalansirane mješavine svinjskog i junećeg mesa. Na drugom kraju kuharskog „bojišta" kuhaču je držao Goran Kaurić, ovoga puta u svojstvu predstavnika Lovačkog društva Diana iz Zrenjanina, spremajući tradicionalni lovački paprikaš.
„Naše lovište obiluje populacijama divlje svinje, pa je meso divlje svinje osnov ovoga jela, uz jednu trećinu srnećeg mesa. Uz to, tu su samo osnovni sastojci: voda, luk, papar i krumpir radi gustoće, te samo malo ljutine. Tako se dobiva lako ljetno jelo, neopterećeno začinima, nasuprot običaju kuhara kod nas u Vojvodini koji, kako bi paprikaši bili pikantni i gušći, imaju običaj dodavati u njih pekmez od šljiva, senf ili dodatnu masnoću, što sve po ovim vrućinama opterećuje probavu. U lovačkom paprikašu dominira okus mesa divljači", kaže Kaurić, podešavajući vatru svojega kotlića.
Ekipa starčevačkog ogranka Udruge banatskih Hrvata, koju su činili Nikola Stana, Nemanja Petrović, Željko Blazović i Nikola Pavlić, pržila je šarana i tolstolobika.
„Na našem današnjem jelovniku trebala je biti starčevačka dunavska deverika, ali se voda povukla u korito Dunava i sa sobom odnijela i deveriku. Šaran joj je svakako dostojna zamjena", kazao nam je Nikola Pavlić, predsjednik ogranka.

Konačno, glavni kuhar domaće, petrovaradinske ekipe bio je Robert Štimac, član Predsjedništva Jelačića, koji je spremao roštilj.
Zborovanje je dopunila Katarina Čeliković, djelatnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, koja je predstavila knjigu Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine, objavljenu prije dvije godine, treću knjigu koja je nastala kao plod terenskog etnološkog istraživanja među Hrvatima u Vojvodini (kazivači su bili i iz Petrovaradina). Monografija je objavljena u sunakladi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-pressa i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Značajna dopuna cijeloga događaja uslijedila je kada je nastupala klapa Jelačić pod ravnanjem prof. Vesne Kesić-Krsmanović.
Visoki uzvanici ove manifestacije bili su i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Stjepan Glas, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, konzul savjetnik Ivan Rukavina, djelatnik Ureda HNV-a Darko Baštovanović.
Izvor: Hrvatska riječ (M. T.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima