Glazbena priča snimila emisiju o HKPD-u Matija Gubec

Objavljeno: 15.12.2023. Pregleda: 46

Hrvatska televizijska emisija Glazbena priča prati i rad tamburaških ansambala iz Subotice. Urednica i voditeljica ove emisije Đurđa Habel, s dugogodišnjim iskustvom rada u medijima, odlična je poznavateljica tamburaške glazbe, pa tako i ovdašnjih tamburaša koji, kako napominje, često nastupaju u Hrvatskoj.
‚‚Mi smo svi jedna velika obitelj, ta prijateljstva nisu od jučer. Tamburaši iz Vojvodine su često na festivalima u Hrvatskoj, osvajaju i nagrade. Lijepa pjesma i riječ trebaju se širiti, a mi trebamo promovirati pozitivno, čuvati našu tradiciju i običaje, prenijeti ih na nove generacije. Mislim da tu glazba može učiniti puno", kaže Đurđa Habel.
Prošle su godine u Subotici snimili emisiju o profesorici Miri Temunović (u povodu 50 godina njezinog druženja s tamburom) kao i emisije o subotičkim ansamblima Hajo, Biseri i Ruže.
Nedavno je Glazbena priča bila ponovno u Subotici, a povod je bio svečani koncert ansambla Hajo povodom 35 godina njihova postojanja i rada.
‚‚Usput smo snimili materijal za još nekoliko emisija. Bili smo u Tavankutu, gdje smo snimili emisiju o HKPD-u Matija Gubec, o tradiciji, običajima, nošnji, folkloru bunjevačkih Hrvata. Uradili smo i prilog o vokalnom solistu Marku Križanoviću i Josipu Franciškoviću iz ansambla Biseri. U Subotici bismo trebali ponovno biti 15. prosinca 2023. godine na velikoj svečanosti kada će nastupiti i folkloraši HKC-a Bunjevačko kolo. Želimo ljubaznost i dobrotu bunjevačkih Hrvata prenijeti gledateljima u Hrvatskoj i šire gdje smo gledani preko interneta. Ove emisije će biti emitirane u idućoj 2024. godine, termini će biti najavljeni preko društvenih stranica", kaže Habel.
Emisija Glazbena priča emitira se petkom u 20.30 sati na CMC televiziji (www.cmc.com.hr) (kanal Klape i tambure) u live streamu s dvije reprize, subotom i ponedjeljkom u 15 sati. Reemitira se i na televizijama Zelina, A1 i Max TV. Snimatelj i montažer je Boris Zeljak.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima