HKPD Jelačić i UG Petrovaradin Media održali Petrovaradinski karneval

Objavljeno: 23.02.2024. Pregleda: 24

Nakon gotovo osam desetljeća stanke HKPD Jelačić i UG Petrovaradin Media prošle su godine obnovili Petrovaradinski karneval, pokladnu manifestaciju koja se veže uz tradiciju mjesnih Hrvata. Drugo izdanje karnevala održano je u subotu, 10. veljače 2024. godine. Velika karnevalska povorka krenula je od crkve sv. Jurja, da bi potom bila pozdravljena od strane organizatora i dužnosnika ispred rodne kuće bana Jelačića i odatle bi nastavila svoj put kroz ulice popularnog Gradića.
Karneval je okupio 13 trupa iz Vojvodine i regije. Posjetitelji karnevala mogli su uživati u nastupima orkestara, mažoretkinja i plesača različitih uzrasta, a program je zatvoren nastupom Koktel benda na velikoj karnevalskoj bini.
Predsjednik HKPD-a Jelačić Mirko Turšić podsjeća kako je poanta karnevala da ljudi makar na jedan dan budu ono što nisu cijele godine:
‚‚To je ono što čovjek treba izbaciti iz sebe, da li maštom, humorom, pjesmom, plesom, to je ono što treba danas pokazati pod maskom".
Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov je podržao manifestaciju i njenu obnovu: ‚‚Kada je u pitanju kulturna mapa Vojvodine, prinosi manjinskih zajednica su bogati i česti. Nama je drago da i u Novom Sadu doprinosi hrvatska zajednica, pogotovo kada je u pitanju kulturna ponuda i u ovo zimsko doba kada se u pokladno vrijeme po gregorijanskom kalendaru događaju maskenbali, karnevali, maškare, gdje možemo svjedočiti o renesansi i obnovi tog nekada u Petrovaradinu izuzetno bogatog i kvalitetnog kulturnog programa".
Zamjenik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović istakao je multikulturalnost kao najveću vrlinu ovog grada te dodao da je Novi Sad uvijek bio i nastoji biti dobar domaćin:
‚‚Poučen prošlogodišnjim iskustvom, vjerujem da će i ove godine karneval razgaliti srca brojnih sudionika, kao i probirljive novosadske publike i javnosti, te da ćemo se družiti i narednih godina u dobrom karnevalskom raspoloženju, zdravlju, sreći i ljubavlju, jer samo kada se daruje ljubav, čovjek nije na gubitku", rekao je Petrović.
Mačkare ili Maškare, kako se ova manifestacija još naziva, bio je nekad jedan od važnih datuma u životu petrovaradinskih Hrvata. Zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu Goran Kaurić je podijelio i jedan detalj koji je pronašao u novosadskoj arhivi:
‚‚Imao sam priliku u arhivama Novog Sada čitati novinske izvještaje iz tridesetih godina koji opisuju masovne kolone Novosađana koje su preko mosta prelazile da bi sudjelovale na ovakvom događaju i eto, to se polako vraća".
Tijekom deset festivalskih dana Petrovaradinski karneval na više mjesta u gradu posjetiteljima nudi izložbe, predstave i radionice za djecu.
Održavanje karnevala podržali su Grad Novi Sad, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Ministarstvo turizma i omladine Srbije, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i kompanija Color Media Communications.

Izvor: Hrvatska riječ (I. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima