Hrvatska čitaonica Fisher održala Jesenje prelo u Surčinu

Objavljeno: 06.10.2023. Pregleda: 58

U organizaciji Hrvatske čitaonice Fischer 23. rujna 2023. godine u župnom dvorištu održana je manifestacija Jesenje prelo u Surčinu. Kreativna sekcija surčinske udruge, koja uz afirmaciju stvaralaštva radi na podizanju svijesti o vrijednosti i snazi kulturne baštine, organizirala je prvu izložbu starih rukotvorina u listopadu 2018. godine. Ova izložba je 2021. godine prerasla u širu manifestaciju Jesenje prelo u Surčinu, na kojoj gosti prela također predstavljaju svoju kulturu i tradiciju.

Šarenilo multikulturalnosti

Na nekoliko štandova u župnom dvorištu posjetitelji su mogli vidjeti rukotvorine domaćina i gostiju: nošnje, vezene ručnike, stolnjake, ali i gastronomske nacionalne specijalitete te upoznati se i degustirati vina vinarije Majetić iz Surčina.
‚‚Željeli smo da od ovog našeg prostora napravimo duhovni prostor u kojem ćemo osjetiti ujedinjujuću snagu različitosti, jednu ljepotu i bogatstvo. Uvijek se osjeća dovoljno jaka nit da nas poveže. Nas zovu na sve kulturne događaje u organizaciji Općine Surčin i onda smo odlučili da i mi imamo manifestaciju na kojoj ćemo pozvati goste iz Surčina, ali i goste iz okolnih mjesta. Ovakve manifestacije su veoma značajne za našu multikulturalnu sredinu da se međusobno upoznamo, družimo i čvrsto povežemo", kaže voditeljica Fischerove kreativne sekcije Veronika Živanović.

Suradnja na obostrano zadovoljstvo

Sudionici ovog kulturnog događaja su, osim domaćina, bili Jelena i Petar Nerančić iz Stare Pazove, darodavci starih ručnih radova i predmeta udruzi iz Surčina, HKD Šid, Udruženje Perla – Boljevci, Slovačka evangelička crkva, Udruženje žena Surčinke i Udruženje makedonsko-srpskog prijateljstva Šar planina iz Beograda. Dio rukotvorina svog rodnoga kraja (Duboševice u Baranji) predstavio je i surčinski župnik preč. Marko Kljajić.
Udruženje žena Surčinke ima dobru suradnju s Hrvatskom čitaonicom Fischer, kaže Anđela Vasić iz Surčinki.
‚‚Dopada mi se ova manifestacija i lijepo je što se kroz izlaganje rukotvorina može vidjeti šarolikost našeg podneblja. Mi se često družimo i voljela bih da bude veća posjećenost ovakvih i sličnih događaja. Cilj našeg rada je očuvanje tradicije kroz kuharske recepte, rukotvorine i vezove", dodaje Vasić.
Predstavio se i zbor Slovačke evangeličke crkve iz Boljevaca.
‚‚S velikom zahvalnošću gledamo na suradnju sa surčinskom udrugom zato što nas sa Surčinom spaja povijest još od vremena kad su Slovaci u XVIII. stoljeću došli na ovo područje i imali parohiju u Surčinu, koja je Boljevce opskrbljivala sa svećenikom. Posljednjih nekoliko desetljeća imamo lijepu suradnju s katoličkom crkvom u Surčinu i drago mi je da se to nastavlja i kroz ovu manifestaciju", navodi svećenica Anna Petrović.
HKD Šid prvi put se predstavilo u Surčinu.
‚‚Vrlo je važna suradnja hrvatskih udruga radi međusobnog upoznavanja i razmjene iskustava. Drago mi je što smo imali priliku upoznati se s radom surčinske udruge i sudjelovati na ovoj manifestaciji koja je zanimljiva, posebice zbog prezentacije kultura i običaja nekoliko nacionalnih zajednica. Dali su nam sjajnu ideju za organiziranje slične manifestacije u Šidu", kaže predsjednica hrvatske udruge iz Šida Zorica Šafarik.
Osim gostiju, u kulturnom dijelu programa predstavili su se i domaćini: predsjednica Fischera Katica Naglić koja je govorila o svadbenim običajima u Surčinu, zatim Irena Obradović, voditeljica literarne sekcije i njeni članovi, aforističar Stjepan Volarić te tamburaška sekcija udruge. Sutradan, u nedjelju 24. rujna 2023. godine, u čitaonici je uz prigodan program organizirana izložba Kulturna baština u suvremenoj formi.
Jesenje prelo u Surčinu održano je pod pokroviteljstvom Općine Surčin.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima