Mala škola tambure u Monoštoru

Objavljeno: 27.06.2022. Pregleda: 100

Mali tamburaši pod vodstvom profesorice Marine Kovač održali su 8. lipnja 2022. godine koncert u Domu kulture u Monoštoru. Gosti koncerta bili su učenici tamburaškog orkestra Glazbene škole Petar Konjović u Somboru.
Na inicijativu roditelja, a uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća i suradnika, 2020. godine u Monoštoru je pokrenuta Mala škola tambure u kojoj su djeca započela sa sviranjem tambure. Najuporniji su danas učenici Glazbene škole Petar Konjović u Somboru. Njih devet završavaju prvi razred: Ana Kusturin, Eva Kusturin, Eleonora Gromović, Lana Đeneš, Nemanja Nikolić, Sara Forgić, Vanja Zetović, Viktorija Jakšić i Jovan Mitić.
Sestre Ana i Eva Kusturin svoju želju i talent za sviranje pokazale su još kao male. Osim pohađanja glazbene škole, sviraju i u orkestru.

„Sve je počelo s tamburaškom sekcijom u rujnu 2020. godine. Eva je dobila u ruke prim, a ja bas-prim. I to je bilo to! Upoznavanje je završeno. Dvije godine sviramo, svakoga dana uživamo u tome. U početku je bilo malo treme, ‘prsti nisu slušali’, bilo je i ljutnje kad ne zvuči kako treba, ali mama i tata su bili tu da nas podrže", priča Ana Kusturin, učenica 6. razreda OŠ 22. oktobar u Monoštoru i dodaje kako su ove godine imali dosta nastupa, u Bačkoj Palanki, Somboru i mjesnoj crkvi, a na priču se nadovezuje mlađa sestra Eva, učenica 4. razreda iste škole: „U našoj obitelji mi često sviramo, a roditelji pjevaju. Završavamo prvi razred glazbene škole. Sada su note kompliciranije, pjesme ozbiljnije i zahtjevnije i moramo više vježbati. Ove godine bili smo i na festivalu u Bačkoj Palanki, obje smo osvojile prvo mjesto. Uvijek je novo uzbuđenje učiti i svirati nove pjesme", priča Eva.
Sestrama se priključila učenica 2. razreda Eleonora Gromović. „Na ovome nastupu sam svirala pjesmu Bolujem ja, boluješ ti. Pripremala me naša je prof. Marina Kovač. Volim nastupati, to me ispunjava", priča Eleonora i dodaje:„Moji prijatelji vole kada im sviram, a neki su me osim roditelja došli i podržati na ovome nastupu". 

Vanja Zetović je također osvojila prvo mjesto na već spomenutom festivalu, a tamburu je zavoljela već kod prvog susreta:
„Poželjela sam svirati tamburu još na prezentaciji, kada sam je i prvi put uzela u ruke. Voljela bih kada porastem svirati u velikom orkestru, ali i predavati djeci kao moja profesorica Marina. Volim putovanja i druženja s prijateljima iz orkestra, a uživala sam na koncertu dok sam svirala i slušala prijatelje", priča Vanja.
Iz Hrvatskog nacionalnog vijeća koncertu je nazočila asistentica u obrazovanju Nataša Stipančević koja je rekla:
„Divno je vidjeti djecu koja su na koncertu prikazala ono što uče i rade tijekom godine. Bili smo uz njih kada su neki prvi puta u rukama držali tamburu. Ponosni smo na svakoga od njih".
Za sve male tamburaše Hrvatsko nacionalno vijeće je, kao i prošle godine, osiguralo darove i pohvalnice za uložen rad i trud tijekom godine.
Izvor: Hrvatska riječ


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima