Muzej bećaraca u Pleternici

Objavljeno: 01.09.2023. Pregleda: 83

Da je bećar biti lako, bećar bi bio svatko. Ili Ja sam Šokac i šokačko dijete, bećarina od glave do pete. Ovo su samo neki od brojnih bećaraca, pučkog rimovanog napjeva u dva stiha, najčešće veseloga i šaljiva karaktera. Od 2007. u Hrvatskoj bećarac, koji se veže za istok zemlje (Slavoniju, Srijem i Baranju) i tzv. Šokadiju, ima svojstvo kulturnoga dobra, a od 2011. pod zaštitom je UNESCO-a na svjetskoj listi nematerijalne kulturne baštine. No, tu se nije stalo s odavanjem počasti, ali i zaštitom ovog čuvenog napjeva. Bećarac je u veljači ove godine dobio i svoj muzej – Muzej bećarca – koji je otvoren u slavonskom mjestu Pleternica.
Ukoliko budete imali prilike posjetiti ga, ono što ćete odmah zapaziti jest da se radi o muzeju za 21. stoljeće, muzeju u kojem je baština prezentirana prateći najsuvremenije muzealske standarde. Postav ovog interpretacijskog muzeja je multimedijalan i interaktivan, prepun kreativnih dizajnerskih rješenja, a u njemu se u različitim formatima čuva više do 400 bećaraca. Fenomen bećarca, odnosno ono o čemu njegovi izvorni korisnici pjevaju, nastoji nam se približiti i s 200 originalnih predmeta (iz Hrvatske, ali i Mađarske) nađenih na nečijim tavanima ili u šupama te profesionalno restauriranih. A ti eksponati svjedoče o životu i tradiciji nositelja bećarca, Šokcima i Šokicama, prateći ga od kolijevke pa do groba kroz godišnja doba te brojne običaje i prakse tijekom 365 dana. Jer kako i glasi slogan na ulazu u muzej: Bećarac – to smo mi. Osim nošnje ili predmeta koji su se koristili u svakodnevici, u postavu su i manje očekivani eksponati poput pravog ringišpila, strašnih i lipih buša, mini replike kazana za rakiju...

Bećarski karaoke 

Bećarac nam je dočaran kroz razne audio i video sadržaje, ali i priče o bećarcu i Šokadiji uopće. Posjetitelji se mogu upoznati i s praksom bećarskog nadmetanja (posebno zanimljivo je ono između bećara Pave i repera Kandžije snimljeno za potrebe muzejskoga postava).
No, još su zanimljiviji interaktivni sadržaji preko kojih se dodatno povezujete s bećarskim naslijeđem i koji će, za pretpostaviti je, odlično komunicirati s novijim generacijama. Naime, kako sve ne bi ostalo na teoriji, muzej ima i studio u kojem je, recimo, moguće zapjevati Bećarski karaoke. Imate i poseban odjeljak za zasvirati tambure, a možete se oprobati i u Tamburaškom heroju, inačici poznate video igre Guitar hero s time što je električna gitara ovdje zamijenjena primicom. Ukoliko već imate neko predznanje o bećarcu, možete ga provjeriti u zanimljivim kvizovima.
Oni koji su proslavili ime bećarca ušli su u Bećarsku kuća slavnih koja je također dio postava. Ovdje su se našli: književni i filmski lik Đuka Begović (originalno iz istoimena romana Ivana Kozarca), pjevači i pjevačice: Vera Svoboda, Kićo Slabinac, Šima Jovanovac, Marija Pavković Snaša, ali i umjetnik Zlatko Bourek, autor čuvenog animiranog filma Bećarac iz 1966.

Okidač za turizam

Kako u muzeju ističu, sadržaji postava kreirani su u snažnoj suradnji sa zajednicom nositelja kulturnog dobra bećarca, od brojnih KUD-ova i udruga iz Slavonije, Srijema i Baranje do pojedinaca. Osim u KUD-ovima, bećarac je i danas dio života Šokaca, pjeva se prigodom različitih proslava i veselja.
Ravnateljica Javne ustanove Pleternica koja upravlja Muzejom bećarca Jasna Hoffmann kaže kako je novootvorena ustanova postala i okidač za dolazak turista u taj kraj.
„U Pleternici već dugi niz godina radimo na očuvanju i promociji bećarca kao nematerijalne kulturne baštine. Imamo mnoštvo KUD-ova koji žive narodne običaje iz dana u dan i prenose kulturnu baštinu sa starijih na mlađe naraštaje. Upravo ovaj Muzej hram je gdje je sažeto bogatstvo sve te baštine, kulture, što je idealan način da to naslijeđe prenesemo na mlađe generacije i očuvamo kulturnu baštinu našega kraja, naše Šokadije. U nepuna tri mjeseca od otvorenja imali smo oko 5.000 posjeta učenika iz cijele Hrvatske, udruga umirovljenika, individualnih posjetitelja i obitelji", kaže Jasna Hoffmann.
Izgradnja i opremanje Muzeja bećarca stajali su 5,5 milijuna eura, a sredstva su osigurana preko fondova Europske unije. Treba dodati i to da se muzej nalazi na također novoizgrađenom, moderno koncipiranom Trgu bećarca, čime je Pleternica dobila i novi prostor za održavanje manifestacija.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima