Nastupi somborskog „Nazora“ na Đakovačkim vezovima i Somborskom ljetu

Objavljeno: 25.07.2012. Pregleda: 41

nazor u djakovu 2012Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor" imalo je zapažen nastup na ovogodišnjim Đakovačkim vezovima. Somborska udruga bila je među osam udruga iz dijaspore i jedina udruga iz Srbije koja je sudjelovala na ovoj manifestaciji. „Vladimir Nazor" predstavio je svadbene običaje bunjevačkih Hrvata, a njihov defile i nastup nekoliko je tisuća posjetitelja ispratilo velikim pljeskom.

Na završnici kulturno-turističke manifestacije 46. Đakovački vezovi, 8. srpnja 2012. godine, predstavile su se 62 udruge iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Srbije. Čast da budu jedini predstavnici Srbije imalo je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor" iz Sombora.

„Nama je posebna čast što smo dobili poziv da budemo sudionici jedne ovako značajne državne manifestacije u Hrvatskoj. Posebice nam je drago što smo bili jedna od osam udruga iz dijaspore koja je sudjelovala na ovoj manifestaciji. Zadovoljni smo kako su nas organizatori dočekali i kako su nas posjetitelji manifestacije pozdravili. Kada je voditelj programa, najavljujući našu udrugu, istaknuo da smo dobitnici Povelje Republike Hrvatske, koju nam je dodijelio predsjednik Ivo Josipović prigodom obilježavanja 75 godina postojanja društva, dobili smo veliki pljesak koji nas je pratio tijekom defilea i nastupa", kaže predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor" Mata Matarić. Prema njegovim riječima „Vladimir Nazor" na djelu pokazuje ono za što je dobio Povelju, a to je promicanje međunarodne kulturne suradnje, čuvanje i njegovanje kulture i tradicije Hrvata u Vojvodini.

Nastup HKUD-a „Vladimir Nazor" počeo je svečanim defileom u kojemu je sudjelovalo 62 udruge. Bunjevačke nošnje, vesele svatovske i salašarske pjesme iz Vojvodine nisu ostavile posjetitelje ravnodušnima i prolazak „Vladimira Nazora" popraćen je pljeskom.

„Mi smo se u programu koji je održan na pozornici u Strossmayerovu parku predstavili izvornim folklornim običajima bunjevačkih Hrvata i tradicionalnom svadbom. Imali smo mladenku obučenu u bijelo, djevere, svatove, mladenkine i đuvegijine roditelje. Prikazali smo prosidbu mladenke", kaže koreograf folklorne sekcije u HKUD-u „Vladimir Nazor" Šima Beretić.

nazor-somb-ljeto-2012-mSomborsko ljeto

Ispraćeni velikim pljeskom, Tradicionalna manifestacija „Somborsko ljeto", koja se održava po 16. put, počela je 16. srpnja 2012. programom u kome su sudjelovala kulturno-umjetnička društva iz Sombora.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor" predstavljali su: dječja folklorna skupina, te folklorna i pjevačka skupina. Prije nastupa ukratko je predstavljeno društvo. Kako je rečeno, društvo je osnovano 1936. godine, s ciljem čuvanja kulture i običaja Hrvata, Bunjevaca i Šokaca iz Sombora i okolice. Društvo danas ima oko 300 članova koji su aktivni u desetak sekcija.

Najmlađi članovi HKUD-a „Vladimir Nazor" izveli su splet bunjevačkih plesova. Nastup mladih „Nazorovaca", koje vodi Kristina Pekanović, ispraćen je velikim pljeskom. Starija folklorna skupina, koju vodi Šima Beretić, izvela je bunjevačke plesove i plesove iz Banata. Za ovaj nastup pjevačka skupina odabrala je pjesme: „Lipo ti je rano uraniti", „Da je višnja ko trišnja", „Kad te vidim na sokaku" i „Crne oči".

Organizator „Somborskog ljeta" je Turistička organizacija Grada Sombora.

Tekst i fotografije: Zlata Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima