Održana premijera obnovljene predstave Tamburaški oproštaj

Objavljeno: 02.12.2022. Pregleda: 42

Nova predstava Dramske sekcije HKC-a Bunjevačko kolo Tamburaški oproštaj izvedena je 18. studenoga 2022. godine u Velikoj dvorani Centra. Predstava je rađena prema tekstu i u režiji Marjana Kiša, poznatog subotičkog autora iz sfere amaterskog teatra. Prva repriza je održana 20. studenoga, također u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, a sve ulaznice su rasprodane za obje predstave. U drukčijem, skromnijem obliku, ova predstava prikazana je 2013. godine, kao predstava Male scene Hrvatske čitaonice iz Subotice.

Smijeh i tuga

Tamburaški oproštaj donosi puno smijeha, pjesme, ali i tužnih emocija. Priča je to o životu subotičkog tamburaša Luke, i prikazuje glavnog junaka u tri životne dobi: mladosti, odrasloj dobi i starosti. Iako je riječ o drami koja tematizira život i odnose unutar jedne bunjevačke obitelji, predstava je puna komičnih scena koje su naišle na dobru reakciju publike.

Na sceni smo u ulozi starijeg Luke vidjeli Lazu Jaramazovića, u ulozi sridnjeg Luke Alana Marcikića, ulogu mlađeg Luke je glumio Vladan Grbić, u ulozi starije Milke je nastupila Julijana Lajić, u ulozi sridnje Milke Dragana Golić, a u ulozi mlađe Milke Adrijana Ivandekić. Ulogu bisne nane igrala je Jasna Kujundžić, Mare Dajana Kiš, Roske Sanja Matić i Luce Petra Mezei.

U predstavi je nastupio VIS Tamburaški snovi, čiji su članovi Bojan Temunović, Luka Sudarević, Ivan Jaramazović, Marko Babičković, Marko Perušić i Bojan Bukvić. Solist na violini bio je Aleksandar Ivić, a u predstavi je nastupila i ženska pjevačka skupina Prelje. Za kompozicije Tamburaški oproštaj i Kad snig padne tekst i glazbu je napisao Marjan Kiš.

U predstavi se prepliću lijepi događaji iz života tamburaša Luke, ali i oni manje lijepi. Priča prati tri segmenta iz života jednog para, od lijepog dijela kada su se muškarci momčili, a kada su se cure divojčile, pa potom stupanja u brak, koji nije bio toliko lijep za Milku i Luku, pa sve do same smrti Luke. Unatoč prijekoj naravi Luke, koji je u braku pokazao svoje pravo lice, supružnici su ostali zajedno do njegove smrti.

Od radija do kazališta

Marjan Kiš, autodidakt, kaže kako se navršila 41 godina kako se bavi pisanjem i režiranjem kazališnih predstava te skladanjem pjesama. „Još osamdesetih godina na Radio Subotici emitirana je moja radio drama u formi dijaloga Martin i Tona, koju su kazivali poznati glumci Geza Kopunović i Katarina Bačlija. Zatim sam pisao parodiju na tada poznatu i vrlo gledanu seriju Dinastija. Ta parodija je išla na ikavici i likove sam smjestio na salaš. Parodija se zvala Gazdačka familija, ili kako su je još gledatelji zvali Bunjevačka dinastija. Ikavica je tada bilo malo zastupljena u medijima i kazalištu.

Uslijedila je na radiju serija Mali jendek, a zatim je nastao novi serijal Škripi đeram, koji je tada išao također na Radio Subotici. Osim serijala i radio drama pisao sam i pjesme koje su izvodili tamburaši. Vremenom, počeo sam pisati kazališne komade i režirati te predstave. Više godina stvaram u Dramskoj sekciji HKC-a Bunjevačko kolo, krenuli smo s predstavom Č’a Grgina huncutarija, koju je napisao Đuro Francišković, a ja sam napisao novi tekst na postojećoj matrici, prilagođavajući ga aktualnom vremenu“, kaže Kiš i pojašnjava kako je predstava Tamburaški oproštaj zasnovana na njegovoj istoimenoj pjesmi, koja je na XX. festivalu Zlatna tamburica u Novom Sadu osvojila drugu nagradu stručnog žirija za melodiju.

„Mnogi su mi govorili da bi se od te pjesme mogla napraviti lijepa priča i tako sam i napravio priču za kazalište o posljednjim danima života jednog starog tamburaša, a opisani su kroz njegova sjećanja i njegove supruge. U ovoj predstavi ubacio sam još jednu moju pjesmu koja se zove Kad snig padne, koja je sad premijerno izvedena pred subotičkom publikom. To je glazbena priča o običaju prosidbe mlade. Glazbenici su momci koji uče svirati kod Voje Temunovića, a ime ovog VIS Tamburaški snovi je zbog predstave“, kaže Kiš.

Lazo Jaramazović, koji u predstavi glumi lik starijeg Luke, dugo se godina bavi amaterskom glumom u Bunjevačkom kolu. „Bio sam u osnivačkom odboru ovog Društva još davne 1970. godine, od kada se ovo društvo gradilo, plesao sam u folkloru jedno vrijeme, a Marjan Kiš me pozvao da amaterski glumim u predstavama, tako je počela naša suradnja. Već se petnaest godina bavim amaterskom glumom. Bilo je puno proba za ovu predstavu, bavili smo se dugo s ovom predstavom, oko godinu dana. Igram najstarijeg Luku, moja uloga je da pokažem kako je on nekad bio bećar, a priču o tamburašu Luki predstavljaju i mlađi i srednji Luka. Poruka ove predstave je da život nije uvijek lijep i da su nekadašnji ljudi znali biti vrlo nezgodni u životu u odnosu na svoje obitelji. Ima u predstavi puno negativnosti ovog lika koji igram. U predstavi se govori ikavicom, a s redateljem se poznajem dugo, surađivali smo i ranije“, kaže Jaramazović.

Treća ovogodišnja premijera

Predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin prezadovoljan je odzivom publike. „Cijela ova godina je puna događanja u Centru, ovo je treća premijera ove godine, uspjeli smo vratiti dinamiku koja je bila prije korone. Ove godine smo imali premijeru Književmo-teatarskog kružoka, predstavu Salon mame Tereze koju je režirala Nevena Mlinko, prije nekoliko dana je bila premijera predstave za djecu Legenda o Vjetropirki u režiji Katarine Ivanković Radaković, a evo sada je izvedena i dorađena predstava Tamburaški oproštaj. Uvijek se sjetim od čega smo pošli i gdje smo stigli u ovih pet godina kako je ova uprava Centra s malim izmjenama ostvarila planove da imamo aktivne odjele i da imamo košnicu događanja. Humor volim, primjerice predstavu Č’a Grgina huncutarija mislim da sam gledao bar 16 puta. Dva sata smjeha svakako dobro dođe. Obje predstave Tamburaški oproštaj su rasprodane. Mislim da će se ova predstava igrati dugo“, kaže Cvijin.

Grgo Kujundžić, jedan od osnivača HKC-a Bunjevačko kolo davne 1970. godine, bio je na predstavi s obitelji. „Tu su sada i naša unučad, koja su aktivna u odjelima Centra. U predstavi za djecu Legenda o Vjetropirki je igrala unuka Antonija Kujundžić, a sada u ovoj predstavi glumi snaja Jasna Kujundžić. Naša obitelj je često išla gledati predstave. Volim komedije, humor duši pruža puno radosti, a radost jest cilj života, kako na ovome svijetu tako i na onom drugom. Gledao sam više Kišovih predstava, ima tu i kritike mentaliteta nas bunjevačkih Hrvata, ali takav pristup predstavi je dobar“, kaže Kujundžić.

Stipan Bašić Škaraba, član HKC-a Bunjevačko kolo od osnutka, nakon završene predstave kaže kako je narodu dosta napetosti i raznoraznih političkih tenzija pa su željni humora i zabave, što ova predstava nudi. „Značajno je što se rade i ovakve predstave. Poznajem rad redatelja Marjana Kiša, gledao sam izvedbu ovog komada u prvoj verziji. Cilom svitu kolača niko nije napeko, pa sad kako se kome već svidi ova obnovljena predstava. Gledao sam ovu predstavu s obitelji, a unuka Adrijana Ivandekić glumi mlađu Milku“, kaže Bašić.

Izvor: Hrvatska riječ (Zvonko Sarić)




Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima