Održana promocija Lektorata hrvatskog jezika i književnosti u Subotici

Objavljeno: 01.12.2023. Pregleda: 56

Lektorat hrvatskog jezika i književnosti pri Filozofskom fakultetu u Novom Sadu postoji od 2018. i trenutačno upisuje šestu generaciju polaznika. Program lektorata traje godinu dana (dva semestra) i ima četiri predmeta, a stječu se kompetencije iz hrvatskoga jezika, kulture i književnosti s metodikom rada.
Promocija lektorata održana je u ponedjeljak, 20. studenoga 2023. godine, u Subotici, u prostorijama Hrvatskog doma – Matice.
U proteklih pet godina lektorat je završilo ukupno 70 polaznika iz različitih mjesta u Vojvodini, a među njima su odgojitelji, učitelji, nastavnici izbornog predmeta Hrvatski jezika s elementima nacionalne kulture, nastavnici različitih predmeta, profesori, ravnatelji škola, medijski djelatnici.
Lektor hrvatskog jezika i književnosti Perica Vujić kaže kako polaznici uspješno primjenjuju stečena znanja na lektoratu. Osim primjene u nastavi, neki polaznici su sudjelovali i u izradi udžbenika za izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, neki sudjeluju na stručnim usavršavanjima u Hrvatskoj.
Rad lektorata podupire Hrvatsko nacionalno vijeće budući da je jezična stručnost nastavnog kadra od velike važnosti za kvalitetnu nastavu na hrvatskom jeziku.
‚‚Imamo pozitivna iskustva s lektoratom, polaznici stečena znanja primjenjuju u nastavi, veliki broj polaznika predaje ili se uposli u nastavi na hrvatskom jeziku. Ove godine nam je jedan od projekata otvorenje i proširenje vrtića te ima potrebe za odgojiteljicama, smjenjuju se i učiteljice", kaže članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević.
Zainteresirani kandidati za upis na Lektorat hrvatskog jezika i književnosti mogu se javiti Hrvatskom nacionalnom vijeću (obrazovanje@hnv.org.rs).

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima