Osnovana „Udruga banatskih Hrvata“

Objavljeno: 22.07.2016. Pregleda: 65

zrenjanin mOsnovana je nova hrvatska udruga u Srbiji, čije je ime Udruga banatskih Hrvata. Udruga za cilj ima očuvanje identiteta Hrvata u Srbiji, a sjedište joj je u Zrenjaninu. Na osnivačkoj skupštini održanoj 1. srpnja 2016. godine, na mandat od četiri godine za prvog predsjednika udruge izabran je Goran Kaurić iz Zrenjanina, diplomirani profesor tjelesnog odgoja i sporta – master, uposlen u Pokrajinskom tajništvu za gospodarstvo i turizam.

„Osnivanje Udruge banatskih Hrvata je nastalo kao potreba očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta Hrvata u Banatu. Tragovi u povijesti i kulturi Banata koje je hrvatski narod ostavio ne mogu i ne smiju biti izbrisani. Povijest Banata bi bila mnogo siromašnija da hrvatske kulture i tradicije nema na ovom prostoru. Trag hrvatskog naroda ne može biti samo u prošlosti i povijesti Banata, nego treba produbljivati svoje tragove i čuvati svoj identitet i sada i u budućnosti“, kazao je za portal Hrvatske novine – vijesti predsjednik udruge Goran Kaurić.

„Tijekom posljednjih 70 godina broj Hrvata u Srbiji smanjio se više od tri puta. To je trend koji vrijedi i za Hrvate u Banatu. Samo u općini Opovo Hrvati čine više od 1 posto stanovništva, a ukupno nas, prema posljednjem popisu, ima manje od tri tisuće na teritoriju cijelog Banata. Ipak, danas se hrvatski jezik može čuti u Zrenjaninu, Boki, Neuzini, Opovu, Bijeloj Crkvi, Ivanovu, Pančevu i Starčevu. I upravo da bi se mogao čuti i dalje, riješili smo da se organiziramo u Udrugu banatskih Hrvata“, pojašnjava Kaurić.

Upitan kako vidi budućnost Hrvata iz Banata, on je kazao: „Prije svega, smatram da je izuzetno važno da se svi oni koji se osjećaju kao Hrvati tako i izjasne, a to će biti i temelj djelovanja Udruge i to je nešto na čemu aktivno radim, jer samo tako Hrvati u Banatu mogu imati budućnost. Zaštita nacionalnih manjina, pa i Hrvata, nije dovoljno uređena zakonom i drugim aktima, a problemi nastaju i kod njihovog provođenja i to je nešto za što se mi sami moramo izboriti“.

Izvor: Hrvatska riječ

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima