Prelo župe Uskrsnuća Isusova

Objavljeno: 16.02.2024. Pregleda: 29

U nedjelju, 4. veljače 2024. godine, vjernici župe Uskrsnuće Isusovo iz Subotice imali su Župno prelo, koje je održano u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo. Goste su dočekivali mladi u nošnji i organizatorice prela Jelica Horvacki i Mirjana Ivković Ivandekić.
I ovogodišnje prelo okupilo je stare i mlade, obitelji s djecom i bez djece, samce, i svi su našli svoje mjesto i društvo te je dvoranu ispunilo ozračje topline, žamora, smijeha i razdragane dječje igre.
Voditeljica programa, Katarina Piuković pozdravila je sve župljane kao i dugogodišnjeg, sada umirovljenoga župnika mons. Belu Stantića i mladog župnika vlč. Vinka Cvijina.
Kako nalaže tradicija, prelo je svečano otvoreno uz pjesmu Kolo igra tamburica svira, a pjevali su mladi u nošnji uz pratnju ansambla Ruže.
U prigodnom programu, sakristan Josip Kopilović odjeven u bunjevačku nošnju ispripovijedao kako je to kadgod bilo na salašu. Što su se oni sigrali? Kako su čuvali krave na ritovima, lovili pijavice... Pročitani su i prigodni stihovi koje je napisala župljanka Milica Kopilović, a u ime Udruge Naša djeca okupljene je pozdravila i dugogodišnje predsjednica Nevenka Tumbas, te je među ostalim potakla djecu i roditelje na upis u cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku.
O Duhovnom životu župe govorila nam je Kata Horvacki, te župnik vlč. Cvijin koji se zahvalio organizatorima prela i pozvao sve da ustraju u ovome zajedništvu.
Nakon ručka, djeca su imala najavljeni maskenbal, a nastupio je i dječji zbor HGU Festival bunjevački pisama Raspjevane zvijezdice. Ono na što su u ovoj župnoj zajednici osobito ponosni, jeste veliki broj obitelji s djecom, te je tako na prelu samo pod maskama (gdje su sudjelovala djeca do 14 godina) bilo 88 djece.
Svaka obitelj je za sjećanje na ovogodišnje prelo dobila magnet u obliku svoje crkve, koja ih, kako kažu okuplja u velikom broju i oko Isusovog stola.

Izvor: Hrvatska riječ (E. K.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima