Razgovor s Draganom Dražićem, predsjednikom Udruge južnobačkih Hrvata

Objavljeno: 20.01.2023. Pregleda: 54

Kada vam netko pomene Bački Petrovac, na što ćete prvo pomisliti? Na Slovake, naravno, jer to je mjesto sinonim za slovačku nacionalnu zajednicu u Vojvodini. Uz to, netko bi rekao i petrovački kulen, netko bi se sjetio i proizvodnje hmelja, ali sigurna sam da u tom nabrajanju nitko uz Bački Petrovac ne bi spomenuo Hrvate. Prvo zato što ih u tom mjestu, pa šire i u samoj općini, ima malo, a drugo što to svoje hrvatstvo čuvaju unutar svojih obitelji. Ali od prije pol godine čulo se i za Hrvate u Bačkom Petrovcu. Okupilo se prvo njih šestero i osnovalo Udrugu južnobačkih Hrvata, onda im se priključilo još šestero, zatim su na kraju godine organizirali humanitarni Božićni koncert, stigli su pozivi Hrvata iz okolnih petrovačkih mjesta, koji se žele uključiti. U Statutu udruge navedeno je da su cilj rada očuvanje identiteta Hrvata u Bačkoj, koji će se ostvarivati djelovanjem u područjima povijesti, kulture, obrazovanja, informiranja, čuvanja kulturne baštine Hrvata, brige za zaštitu prava i interesa Hrvata u Srbiji, uspostavljanje i održavanje veza s udruženjima iz Hrvatske, humanitarnog rada. O Hrvatima u Bačkom Petrovcu, osnutku udruge, suradnji s drugim hrvatskim udrugama i tome što će i kako raditi Udruga južnobačkih Hrvata razgovarali smo s predsjednikom Draganom Dražićem.

Doseljavanje između dva rata

Za sebe kaže da je on posljednji Hrvat koji je došao u Bački Petrovac, a doselio se u ovo mjesto 2006. godine. Put do Bačkog Petrovca Dragana je iz rodnog Zadra, točnije Debeljaka, sela kraj Sukošana, vodio preko Kraljeva. U Debeljaku mu i dalje živi šira obitelj, i sam ima tamo imanje i, kako kaže, uz staru kuću zasadio je i malinik.
„Hrvata je u Bačkom Petrovcu bilo i u vrijeme Austro-Ugarske, ali ipak najviše se doselilo između dva svjetska rata i poslije Drugog svjetskog rata. Po popisu iz 2011. godine, jer rezultate prošlogodišnjeg popisa još ne znamo, bilo je 126 upisanih Hrvata. Najviše je doseljenih iz Bosne, zatim Hercegovine, pa i same Hrvatske, recimo Virovitice”, priča Dragan.

U lokalnoj sredini, a kao predstavnik hrvatske manjine, aktivirao se kada je na prijedlog Hrvatskog nacionalnog vijeća postao član Vijeća za međunacionalne odnose u Bačkom Petrovcu. Nakon što je mandat tom tijelu istekao Dražić je želio okupiti Hrvate u Bačkom Petrovcu, pa je prvo kontaktirao DSHV s idejom da pokuša u Petrovcu osnovati mjesni odbor. „Mjesni odbor DSHV-a osnovali smo 28. prosinca 2019. godine. Želja mi je bila okupiti Hrvate koji nisu među onih 126 izjašnjenih. Ali kroz razgovore s ljudima vidio sam da bi najbolje bilo osnovati i udrugu koja bi okupljala ljude oko zajedničkog cilja, a to je njegovanje kulture, čuvanje identiteta. I uspjeli smo: udruga je osnovana 3. lipnja 2022. godine”, kaže Dražić.
No, da bi se radilo i uključili novi članovi nedostaje prostor, jer udruga sada praktički radi u kući predsjednika.

„Razgovarali smo o tome s predsjednikom IO HNV-a Lazarom Cvijinom. Postoje prostorije pored crkve, ali ne znamo kakav je pravni status tih objekata, pa vidjet ćemo kako možemo osigurati prostor za rad”, kaže predsjednik Udruge južnobačkih Hrvata.
On osobno, a i drugi članovi uključili su se u prikupljanje potpisa za elektore za izbor V. saziva HNV-a, kao i u kampanju za popis stanovništva Znam tko sam.

Za kraj godine koncert

Prvi program koji je organizirala Udruga južnobačkih Hrvata bio je humanitarni Božićni koncert, koji je 22. prosinca 2022. godine održan u Slovačkom vojvođanskom pozorištu u Bačkom Petrovcu.

„Cilj smo postigli. Htjeli smo da ovdje u lokalnoj sredini Hrvati postanu vidljivi, htjeli smo pokazati da nismo nikakav remetilački faktor kako nas često prikazuju u ovoj državi. Reakcije su bile pozitivne. Sredstva koja smo prikupili donirali smo Udruženju osoba s invaliditetom Zagrljaj. Dobili smo kazalište za koncert, ispratili su nas mediji, pa i Hlas l’udu. Potporu smo dobili i u mjesnoj zajednici i odmah su nam predložili da se uključimo u lokalne manifestacije i programe, tim prije jer na neke od njih dolaze i sudionici iz Hrvatske”, kaže Dražić.

Božićni koncert trebao bi postati uobičajeni program ove udruge, ali za godinu koja je počela ima i drugih planova. „Vjerojatno će taj koncert biti malo ranije u prosincu, a hoćemo li ostvariti i našu želju da taj koncert bude u našoj crkvi vidjet ćemo. Pokušat ćemo za Dane Petrovca dovesti jedno hrvatsko kulturno-umjetničko društvo, kako bi se predstavila i naša zajednica koja čini dio nacionalnog mozaika Bačkog Petrovca i općine. Tijekom te manifestacije priređuju se i razne izložbe, pa pokušat ćemo imati i u tom dijelu naše goste. Želimo također simbolično obilježiti i prvu godinu rada udruge”, kaže Dražić.

Bez obzira na mali broj Hrvata u tom dijelu Bačke, Dražić je s optimizmom ušao u cijelu priču. „S razlogom smo udruzi dali ime Udruga južnobačkih Hrvata, jer nije nam želja da naši članovi budu samo iz Bačkog Petrovca već i iz drugih mjesta južne Bačke. Već su nas kontaktirali ljudi iz Čelareva, Gložana. Južnoj Bačkoj pripadaju i Odžaci, pa zašto ne i tamo imati podružnicu”, kaže na kraju razgovora Dražić.


Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima