Šokačko veče u Vajskoj

Objavljeno: 11.03.2022. Pregleda: 70

U organizaciji HKU-a Antun Sorgg iz Vajske, u subotu, 26. veljače 2022. godine, u restoranu Bački dvor na jezeru Provala održano je peto Šokačko veče. Predsjednik udruge Mladen Šimić pozdravio je okupljene goste i zaželio im dobrodošlicu, a manifestaciju je otvorio župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.

Goste je zabavljao tamburaški sastav Allegro iz Vukovara koji je premijerno izveo pjesmu posvećenu Vajskoj – Ostani mi ponosita. Djeca odjevena u nošnje dočekivala su goste i djelila im gombice (ukrase), koje su pravile članice sekcije Vridne ruke. Članice dječje dramsko-folklorne sekcije kazivale su pjesme iz nove knjige Josipa Dumendžića. Krunoslav Šimunović iz udruge bio je zadužen za igru iznenađenja, a ove godine parovi su u žlici trebali nositi jaja. Priređena je i tombola s lijepim nagradama.

Iako je zabava zbog epidemioloških mjera bila održana preko dana, organizatori smatraju da je bila više nego uspješna. Plesni podij bio je kontinuirano pun, u nekim trenucima čak i premali.

Vukovarsko-srijemski župan Dekanić je svoj prvi posjet Vajskoj iskoristio i da obiđe Šokačku kuću, projekt čiju je realizaciju pomogla upravo ta županija. Dva dana ranije, udruga Antun Sorgg obilježila je i običaj Debeli ili Deb’o četvrtak. Nakada davno na taj dan jelo se devet puta, jer se smatralo da čovjek tako skuplja energiju za predstojeći post. Posljednje jelo toga dana bile su krafne koje su okupljeni i ovoga puta slasno blagovali.

Izvor: Hrvatska riječ (A. Š.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima