Susret klapa Hrvata izvan Hrvatske

Objavljeno: 23.06.2023. Pregleda: 59

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju je održan Susret klapa Hrvata izvan Hrvatske. Ovo događanje jedno je od važnijih iz programa Hrvatske matice iseljenika, a za treće po redu, koje je održano u ambijentu HNK-a, program je osmislio umjetnički direktor projekta i doajen klapskog pjevanja Joško Ćaleta.

Osam klapa

Klape koje su sudjelovale na manifestaciji pristigle su iz raznih dijelova svijeta. Glazbeni program otvorila je klapa Dalmari iz Slovenije. Uslijedio je nastup ženske klape Biseri iz Mađarske koja djeluje kao najmlađa sekcija Undanske Hrvatske Udruge. Publici se potom predstavila dobro poznata muška klapa Zvizdan iz Posušja (BiH). Još su dvije klape uveličale ovaj a capella festival, ženska klapa Filiae Croatiae iz Stuttgarta i Klapa Hrvatske katoličke župe Croatia iz Münchena. Poseban dojam na posjetitelje je ostavila klapa Valovi iz Buenos Airesa čije su članice kćeri i unuke Hrvata pristiglih u Argentinu. Večer su zaključile hrvatske klape Dišpet koja punih 25 godina potvrđuje da pripada samom vrhu ženske klapske scene te višestruko nagrađivana klapa Stine.

Na UNESCO-ovom popisu

Na samom početku programa posjetiteljima se obratio ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić i istaknuo kako HMI već 70-ak godina okuplja hrvatske iseljenike iz cijeloga svijeta.
„U proteklih pet godina s našim iseljeništvom realizirali smo između 60-70 programskih sadržaja. Ove godine nas je okupilo klapsko pjevanje koje je izniklo iz tradicijske vokalne glazbe dalmatinskog i primorskog podneblja", kazao je Marić i podsjetio da su klape nastale sredinom 19. stoljeća kao muška svojina, kojoj su se u prošlom stoljeću priključile žene i dale svoj obol i svu ljepotu.
Istaknuo je da je ovu kulturnu baštinu prepoznao i UNESCO 2012. godine i uvrstio klape na popis nematerijalne svjetske baštine.

Autohtoni izričaj

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas kazao je kako je klapska pjesma jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih autohtonih glazbenih izričaja i jedan od najboljih načina očuvanja kulturne baštine.
„Klapa ujedinjuje Hrvate u Hrvatskoj i u svijetu i večeras kao čelnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i izaslanik predsjednika Vlade Hrvatske mogu reći da će klapa uvijek imati potporu, jer prepoznajemo ono što je važno: očuvanje hrvatske baštine i hrvatskog identiteta i svega onog potrebnog da generacije koje dolaze znaju kome pripadaju i da prepoznaju vrijednosti koje pripadaju hrvatskom narodu", rekao je Milas.
Susret klapa Hrvata izvan Hrvatske održan je pod pokroviteljstvom Vlade Hrvatske. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik Hrvatskog sabora Davor Ivo Stier naglasio je kako će Hrvatski sabor uvijek snažno podržavati što jače povezivanje iseljene i domovinske Hrvatske.
„Klapa okuplja ljude koji su tisuću kilometara daleko od Hrvatske i pripadaju drugoj, trećoj generaciji Hrvata, ali su zadržali ljubav prema domovini i to iskazuju pjesmom. Mislim da je to jedna posebna emocija, jedan poseban oblik domoljublja", kazao je Stier.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima