Svečano otvorene nove prostorije HNV-a

Objavljeno: 18.09.2009. Pregleda: 46

Otvorenje HNV 07092009Hrvatsko nacionalno vijeće upriličilo je 7. rujna 2009. godine svečano otvorenje svojih novih prostorija koje je, nakon sedam godina svoga postojanja i rada u unajmljenim prostorijama, uspjelo kupiti vlastitim sredstvima. Otvorenju su prisustvovali vijećnici, predstavnici hrvatskih udruga i institucija te brojni gosti iz Republike Hrvatske i državnih tijela Republike Srbije.

U svom obraćanju nazočnima, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Branko Horvat je poželio dobrodošlicu u dom kakav zaslužuje ova institucija te rekao:

- Držim da je ovaj novi dom, što se tiče prostora, i više nego dovoljan za potrebe HNV-a. U funkcionalnom su pak smislu, prostorije uređene na način da udovoljavaju svim našim svakodnevnim aktivnostima, koje podrazumijevaju rad Ureda HNV-a, prijem stranki, održavanje sjednica izvršnih tijela HNV-a, i slično. Vjerujemo da se svi skupa trebamo ponositi ovim novim prostorijama, čija su vrata od danas otvorena za sve hrvatske institucije, organizacije i pojedince.

hnv 2U ime Vlade R. Hrvatske nazočnima se obratio ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković rekavši kako je Republika Srbija napravila korak naprijed glede zaštite prava nacionalnih manjina, što bi trebala biti spona uspješna razvitka međudržavnih odnosa te istaknuo kako vjeruje da će se i u „Republici Srbiji u potpunosti implementirati zaštita prava nacionalnih manjina i ovo je, po meni, jedan značajan pomak da Hrvatsko nacionalno vijeće sada ima vlastite prostorije. Promatrajući mogućnosti suradnje između Hrvatske i Srbije, postoji još uvijek puno prostora za unapređenje gospodarske suradnje, što predstavlja izvanredan prostor za uključivanje predstavnika nacionalnih manjina s obje strane granice, i tako budu mostovi te suradnje, te poboljšaju na taj način i vlastitu egzistenciju".

Nazočnima se obratio i saborski zastupnik, član Odbora za Hrvate izvan domovine, Petar Mlinarić.

hnv 3Državna tajnica pri Ministarstvu za ljudska i manjinska pitanja R. Srbije Aniko Muškinja Heinrich, je u ime Vlade R. Srbije otvorila nove prostorije HNV-a rekavši pri tom kako će se nakon trogodišnje stanke, Mješovito povjerenstvo za praćenje provedbe Sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina u Srbiji i Hrvatskoj, sastati tijekom ovog ili idućeg mjeseca. Tako će se napokon početi rješavati bitna manjinska pitanja hrvatske i srpske nacionalne zajednice.

Na početku programa nastupila je na violončelu Katarina Evetović, višestruko nagrađivana učenica Muzičke škole u Subotici a stihove Augusta Šenoe „Budi svoj" kazivao je student Filip Čeliković.

Prije svečanog otvorenja blagoslov novih prostorija obavio je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić uz asistenciju dr. Andrije Kopilovića i mr. Andrije Anišića. Blagoslovu su prisustvovali djaletnici i vijećiici HNV-a, predstavnici hrvatskih institucija i visoki predstavnici R. Hrvatske.

 

hnv 4

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima