Turneja Bunjevačkog kola u Italiji

Objavljeno: 09.09.2022. Pregleda: 48

Folkloraši HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice ovo bi ljeto mogli, što se kaže, pamtiti do kraja života. Naime, nakon nedavne Francuske, boravili su i na šestodnevnoj turneji po Italiji, kao sudionici 55. Međunarodnog festivala Castagna d’oro (Zlatni kesten) u gradu Susa. Na put je išlo 33 plesača i pratećih svirača. Središnji nastup imali su 21. kolovoza 2022. na pozornici na trgu u Susi. Osim ovoga, imali su još jedan nastup u Susi te jednom obližnjem mjestu, a predstavili su se i na ulicama Bardonecchiae, inače zimi poznatog skijališta.

Ujedinjenje različitosti

Grad Susa nalazi se na sjeveru Italije, 50 kilometara od Torina i ima oko 7.000 stanovnika. Kako se navodi u najavi festivala Castagna d’oro, ova manifestacija okuplja različite narode s kulturnog, jezičnog i vjerskog gledišta te ih ujedinjuje „onim duhom koji samo folklor može dati“. Svake godine veliki broj mladih ljudi se susreće, upoznaju jedni druge, tjeraju nas da ponovno otkrijemo ponekad zaboravljene vrijednosti i doživimo jedinstvene trenutke, ističu organizatori.

Festival je zbog korone imao dvije godine prekida, a kako se još uvijek nisu „vratili“ u punom kapacitetu, ove godine ugostili su manje sudionika nego inače. Nastupili su folkloraši iz Srbije, Gruzije i Slovačke. Svi sudionici festivala bili su i na misi u Susi, a u ime HKC-a tada je nastupila flautistica Lucija Vukov sa skladbom Ave Maria.

Voditelj folklornog odjela HKC-a Marin Jaramazović zadovoljan je proteklim gostovanjem.
„Imali smo puno obveza, ali i puno publike. Sve u svemu, lijepo gostovanje. Predstavili smo se bunjevačkim plesovima, ali i drugim plesovima s našeg repertoara – vlaškim, mađarskim, šopskim… Gostovanje je financirano dijelom putem natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a dijelom potporom Centra“, kaže Jaramazović.

Nova mjesta i druženja

Mladi folkloraši puni su pozitivnih dojmova sa sjevera Italije. Osim nastupa, bila im je ovo prigoda i za turističke obilaske poznatih gradova Verone i Torina, kao i za kupanje u jezeru Lago di Garda.

„Najjači dojam ostavili su mi plesači iz Gruzije i Slovačke. Također, upoznala sam se s nekoliko djevojaka iz Slovačke. Festival je bio odličan, a od turističkih destinacija najviše mi se svidjela Verona. U Francuskoj smo više toga obišli turistički, a glede folklora i druženja put u Italiju bio mi je zanimljiviji“, kaže Martina Vojnić Tunić.

„U Italiji smo imali više nastupa nego u Francuskoj, tri nastupa u tri dana. Obilazili smo manje gradova, ali mi je ipak bilo ljepše u Italiji nego u Francuskoj. Posebno su mi se svidjeli plesači iz Gruzije. Susa je lijepa, uske su ulice, a najviše mi se svidio Torino, jer je veći grad, posebno njegove stare građevine“, navodi Dejan Radaković.

„U Francuskoj smo obilazili više mjesta, a u Italiji je bilo bolje druženje. Također, u Italiji smo imali više nastupa, publika nas je lijepo prihvatila. Svidjeli su mi se i Verona i Torino, sve ukupno bilo je ovo jedno lijepo iskustvo“, priča nam Matej Katić.

Po povratku iz Italije, folkloraši Kola nastupili su na otvorenju subotičkog festivala Interetno, a nakon kraćeg odmora očekuju ih novi nastupi – 16. rujna u Osijeku i 1. listopada u Županji.

Više fotografija sa turneje u Italiji pogledajte na FB stranici Bunjevačkog kola.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima