U organizaciji HKPD-a Tomislav održane Golubinačke mačkare

Objavljeno: 23.02.2024. Pregleda: 47

U organizaciji HKPD-a Tomislav u Golubincima su prošlog tjedna, 10. i 11. veljače 2024. godine, održane Golubinačke mačkare. Prvi dan ovogodišnje manifestacije bio je rezerviran za pokladno jahanje dok je centralna manifestacija u vidu karnevala održana u nedjelju, 11. veljače. Ove godine karneval ima poseban značaj. Golubinačke mačkare su uvrštene u manifestaciju od nacionalnog značaja za Općinu Stara Pazova, kao nematerijalna kulturna baština Hrvata u Golubincima, a od ove godine službeno se predstavljaju kao član Federacije europskih karnevalskih gradova.

Pokladno jahanje najava mačkara

Pokladni običaji u Golubincima stari su više od 260 godina. To je vrijeme radosti, zabave i ludovanja, vrijeme kada je sve dozvoljeno prije korizme. Prvog dana ovogodišnje manifestacije više od 50 konjanika iz Golubinaca i susjednih mjesta okupilo se ispred dvorca Šlos kako bi u tradicionalnoj povorci prošli selom i najavili središnji događaj. Pokladno jahanje kao tradicionalna manifestacija u Golubincima pokrenuto je na inicijativu ljubitelja konja prije 13 godina.
‚‚Imali smo želju tu tradiciju uključiti u Golubinačke mačkare, po ugledu na pokladno jahanje u Slavoniji. Prvih godina bilo je prilično skeptično i krenulo se vrlo skromno no, s godinama je interes rastao i sudionika je bilo sve više. Jahači zajedno obilaze domaćine i pjesmom i zdravicom najavljuju karneval. S nama su osim ljubitelja konja iz Golubinaca i konjanici iz drugih okolnih mjesta: Beške, Slankamena, Prhova, Stare Pazove, Inđije i Novih Karlovaca. Golubinčani sudjeluju kod njih na priredbama poput Božićnog jahanja, a oni nam rado uzvraćaju posjet na našem pokladnom jahanju. Međusobno poštujemo tradiciju jedni drugih", navodi predsjednica golubinačke udruge Anita Naglić.
Nakon zajedničkog okupljanja ispred dvorca Šlos konjanici su u kasu i pjesmi krenuli prema domaćinima. Prvo odredište bio je dom Igora Gašparovića koji ih je dočekao otvorenih kapija.
‚‚U Golubincima ima veliki broj ljubitelja konja. Kroz ovaj običaj oživljavamo i nastavljamo običaje naših starih koji su ih prakticirali u pokladno vrijeme. Zadovoljstvo mi je što ih mogu ugostiti i na taj način biti dio ovog lijepog običaja. Poslužimo ih domaćim delicijama, rakijom i vinom i uz pjesmu i veselje najavljujumo našu centralnu manifestaciju, karneval."

Prvi put kao dio karnevalskih gradova

Sljedeći dan bio je posvećen karnevalu. Veliki broj sudionika obučeni u raznobojne maske počeli su se okupljati ispred župe sv. Jurja i tradicionalno u povorci počeli se kretati ulicama Golubinaca predstavljajući svoje maštovite kreacije. S obzirom da se ove godine karneval održava prvi put otkako su Golubinci uvršteni na mapu europskih karnevalskih gradova, osim sudionika iz Golubinaca i okolnih mjesta u Srijemu, karnevalu su se pridružile i karnevalske grupe iz drugih karnevalskih gradova: Leskovca, Banje Koviljače, Loznice i Šapca te mažuretkinje iz Apatina.
‚‚Ideja da se Golubinačke mačkare podignu na višu razinu potekla je od HKPD-a Tomislav uz podršku Općine Stara Pazova i Turističke organizacije Stara Pazova. To je nešto što smo započeli davnih dana. Drago mi je što smo u tome uspjeli", izjavila je Naglić.
Karnevalu su prisustvovali i predstavnici Federacije europskih gradova.
‚‚Smatram da je iznimno važno što su Golubinci od prošle godine u Federaciji europskih karnevalskih gradova. Federacija je jedna krovna institucija i najveća asocijacija u cijelom svijetu koja se bavi manifestacijama. Članovi Federacije karnevalskih gradova su predstavnici svih velikih europskih i balkanskih karnevala. Jedni druge posjećujemo, pružamo podršku i to je smisao cijele priče da karnevalski pokret živi i raste", istaknuo je Ivan Popović iz Federacije europskih karnevalskih gradova i dodao da će podizanje na veću razinu karnevala u Golubincima utjecati na veću turističku ponudu staropazovačke općine.
‚‚Danas je sve više karnevala turističko. Tamo gdje postoje privlače sve veći broj turista. U Srbiji ima osam karnevala i svi su bazirani kao turistički i privlače veliki broj posjetitelja, od karnevala u Leskovcu, Vrnjačkoj Banji, Rakovcu u Beogradu, Vršcu, Pančevu, Beloj Crkvi, Šapcu, Banji Koviljači i Loznici. Vjerujem da će tako biti i u Golubincima. Imamo dobru suradnju i sa susjednom Hrvatskom. Na cijelom Balkanu predstavnici svih karnevalskih gradova dobro surađuju i među njima vlada specifična pozitivna atmosfera."

Podrška institucija

Osim velikog broja sudionika i posjetitelja, karnevalu su nazočili i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, DSHV-a te predstavnici Općine Stara Pazova i Mjesne zajednice Golubinci. Srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina prvi je put prisustvovao karnevalu.
‚‚To je znak moje svojevrsne podrške za ovu časnu i vrijednu manifestaciju koja se održala više stoljeća. Ono što sam vidio je jamstvo da će se mačkare i dalje organizirati i razvijati. Ovo je ujedno i uvod u ono što nas čeka na Čistu srijedu, a to je priprema za korizmeno vrijeme na uskrsno razdoblje na koje smo pozvani. Kroz molitvu, post i odricanje, kroz zauzetije svjedočenje naše vjerničke uloge i pozicije koje imamo kao crkvena zajednica i kao članovi društva kako bi došlo do svojevrsne preobrazbe nas samih kao pojedinaca i čitave zajednice", izjavio je Svalina.
‚‚Nije važan broj mjesta iz kojih dolaze ljudi u Golubince nego zajedništvo koje se ovdje stvara", istaknula je ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković i dodala: ‚‚Kada vidite puno djece i veliki broj ljudi, imate osjećaj reći da je ovo srce Srijema gdje živi pokladni običaj. Dobro je što se sve to događa i u Petrovaradinu, Rumi, Srijemskoj Mitrovici, Hrtkovcima, jer poklade tako imaju tu zajedničku prošlost koja i danas živi. Ta vrsta elementa nematerijalne kulturne baštine jeste živa baština".
‚‚Golubinci i mačkare su od velikog značaja za hrvatsku nematerijalnu baštinu. Mi iz Hrvatskog nacionalnog vjeća podržavamo tu manifestaciju kao i sve napore udruge Tomislav da što bolje mogu raditi i funkcionirati", istaknuo je član IO HNV-a zadužen za kulturu Denis Lipozenčić.
Generalni pokrovitelj Golubinačkih mačkara je Općina Stara Pazova uz podršku župe svetog Jurja, uz donacije velikog broja gospodarstvenika iz Golubinaca i Stare Pazove.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima