Uskrsni koncert Surrexit Dominus vere u Novom Sadu

Objavljeno: 07.06.2022. Pregleda: 64

Župna crkva Imena Marijina 21. svibnja 2022. godine bila je pozornicom snažnog glazbenog iskaza uskrsne radosti. Koncert glazbe inspirirane uskrsnućem Kristovim Surrexit Dominus vere organizirao je mješoviti župni zbor Laudanti, koji već 48 godina djeluje u ovoj župi, sudjelujući na liturgijskim slavljima i priređujući povremene koncerte, napose o velikim svetkovinama. Novi niz organiziranja takvih koncerata započet je prošlogodišnjim uspjelim božićnim koncertom, te se, nakon netom završenoga uskrsnoga, novosadska publika smije radosno nadati da će organizacijska tradicija biti uspješno nastavljena. I više od 200 pratitelja ovoga koncerta i ljubitelja sakralne glazbe, ne samo vjernika, bili su dokaz te želje. 

Zbor Ladanti, velikom umješnošću i energijom poznavatelja sakralne glazbe vodi od rujna 2021. godine David Bertran, obavljajući istovremeno i dužnost kantora najveće novosadske crkve. Sasvim je sigurno da je u pripremu ovoga koncerta uloženo puno vremena i koncentracije članova zbora i samoga ravnatelja, kojima su se pridružili i sopranistica Milica Majstorac, te tenor Luka Stanković. Posebnu blizinu glasovima zboraša izrazilo je muziciranje Aplolonie Detari, studentice orgulja na Glazbenoj akademiji u Novom Sadu, uz jednu solističku dionicu. 

Izvedeno je 11 skladbi, od uskrsnih „klasika" hrvatske crkvene glazbe (Isus usta slavni), preko grandiozne Händelove Aleluje iz oratorija Mesija, do uglazbljenih molitava (gregorijansko polifono izvođenje Anima Christi Marca Frisine) i psalama (Laudate Dominum). Konačno, komorni orkestar svojim grandioznim sudjelovanjem u izvođenju Igrecove Gospodin slavno uskrsnu iz katoličke pjesmarice Cithara octochorda, kakvo sigurno nije (skoro) izvedeno u novosadskoj „katedrali", dostojanstveno je pridonio da završetak koncerta zapečati uzvišeni osjećaj uskrsne radosti. Umjetnici su potvrdili, kako je to na početku u pozdravu rekao župnik mons. Attila Zsellér, da umjetnici glazbom dopunjuju navještaj Crkve o Kristovu uskrsnuću. 

Vrijedi, ne samo nakon ekscitiranosti predivnom glazbom, obratiti pozornost na zbor Laudanti i njegova ravnatelja, koji „osluškujući potrebe vremena, a čuvajući već postojeći tradicionalni repertoar, te uvršćujući nove skladbe u njega, stvara most od starog ka novom", kako je to naglasio mo. Miroslav Stantić, glazbenik i zborovođa, u vodiču ovoga koncerta.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima