Vrlo kvalitetni recitatori na pokrajinskoj smotri

Objavljeno: 10.11.2010. Pregleda: 42

Više od sedamdeset recitatora sudjelovalo je na IX. po redu Pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku, održanoj 6. studenog u čitaonici subotičke Gradske knjižnice.

S ciljem očuvanja i njegovanja standardnog hrvatskog jezika, ali i govora Bunjevaca i Šokaca, smotra svake godine okuplja djecu osnovnih i srednjih škola, ali i one mlade do 27 godina starosti koji vole kazivati poeziju.

smotra recitatora 2010-becaSvake godine, po riječima predsjednice „Hrvatske čitaonice" Bernadice Ivanković, u smotru se uključuju djeca iz škola u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku, ali i iz mjesnih udruga kulture. Ona izražava veliku žalost što se ove godine nitko iz Srijema nije prijavio iako organizator snosi dio putnih troškova. Recitatori su podijeljeni u tri dobne skupine: mlađu (učenici nižih razreda osnovne škole), srednju (učenici viših razreda) i stariju (srednjoškolci i mladi do 27 godina).

Djecu i nastavnike pozdravila je generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg koja rado prati ovu manifestaciju rekavši kako je očuvanje i njegovanje materinskog jezika od iznimne važnosti te da je hrvatski jezik bogat, lijep i melodiozan te se njime trebamo dičiti.

Smotru je pozorno pratila i konzulica savjetnica Vesna Njikoš Pečkaj.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća djeci se obratio član Izvršnog odbora zadužen za obrazovanje i dogradonačelnik Grada Subotice Pero Horvacki. On im je čestitao na trudu koji ulažu u recitiranje i pohvalio one koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku te ih potaknuo da povedu i svoje prijatelje i vide kako je lijepo učiti na hrvatskom jeziku.

smotra recit 2010-rad zirijaPovjerenstvo u sastavu: Katarina Čović, Katarina Čeliković i Marija Šeremešić proglasilo je najbolje u svim kategorijama. Svi su sudionici dobili na dar knjigu na hrvatskom jeziku, a oni najbolji i pohvalnicu kao i nagradni izlet u Osijek, 19. studenoga, gdje će biti gosti Dječjeg kazališta. Stručno povjerenstvo izrazilo je zadovoljstvo kvalitetom kazivanja poezije i izborom koji je bio primjeren dobi i mogućnostima recitatora.

smotra recit 2010-najbolji_maliPobjednici u mlađoj skupini:

Anastazija Balatinca (Bački Breg), Lucija Buza (Tavankut), Mario Buza (Subotica), Aneta Firanj (Sombor), Petar Huska (Subotica), Zdenko Ivanković (Subotica), Kristina Kemenj (Svetozar Miletić), Leona Matković (Subotica, Miljana Pejak (Bački Monoštor), Katarina Piuković (Subotica), Ivana Tikvicki (Mala Bosna), Milica Vuković (Tavankut)

smotra recit 2010-najbolji_srednjiPobjednici u srednjoj skupini:

Miroslava Bijelić (Vajska), Sara Dulić (Subotica), Emina Firanj (Sombor), Davorin Horvacki (Subotica), Josip Jaramazović (Subotica), Marina Mačković (Subotica), Katarina Skenderović (Subotica), Nataša Vojnić Tunić (Stari Žednik)

smotra recit 2010-najbolji_velikiPobjednici u starijoj skupini:

Gordana Cvijin (Subotica), Andrea Dulić (Subotica), Dejana Jakšić (Sombor), Lea Jevtić (Sombor), Ivan Kovač (Subotica), Ivana Rudić (Subotica), Ivan Škravan (Vajska), Bernadica Vojnić Mijatov (Subotica).

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima