Fragmenti: Izbor intervjua 2003. – 2022.

Objavljeno: 24.02.2023. Pregleda: 126

NIU Hrvatska riječ objavila je knjigu Fragmenti – Izbor intervjua 2003. – 2022. u povodu obilježavanja 20 godina od izlaska prvog broja tjednika Hrvatska riječ (31. siječnja 2003. godine) i u njoj se nalaze izabrani intervjui među više od tisuću objavljenih u Hrvatskoj riječi.

Intervjui su odabrani tako da se mogu čitati i kao kronika proteklih 20 godina iz kuta političkog života u Srbiji, iz kuta odnosa Srbije i Hrvatske, odnosa Hrvatske prema svojoj manjini u Srbiji, iz kuta gospodarske suradnje, iz kuta društvenih i političkih promjena. Urednica ovog izdanja je novinarka i urednica političke rubrike u tjedniku Hrvatska riječ Jasminka Dulić, a predgovor je napisao novinar i nekadašnji urednik beogradskog lista Danas, direktor istraživačko-izdavačkog centra Demostat Zoran Panović.

Urednica ovog izdanja Jasminka Dulić o nastanku knjige navodi sljedeće: „Bilo je teško od preko tisuću intervjua izabrati pedesetak. To je bio najteži zadatak, a plus to što nije bilo prostora u knjizi za cjelovite intervjue, te ih je trebalo i skraćivati i zato se knjiga zove Fragmenti. Ova knjiga sadrži fragmente iz 50 intervjua. Kriterij u izboru je bio da pokažemo da mi u svome radu nismo ograničeni samo na našu hrvatsku zajednicu, kako nas često optužuju da se getoiziramo, nego da izlazimo iz tog okvira i na taj način što intervjuiramo ljude koji nisu pripadnici hrvatske zajednice da vidimo kako oni vide nas. Zato u knjizi nisu uključeni neki intervjui s ljudima iz naše zajednice, a bit će prilike da se i to napravi. Mislim da mi kao ustanova trebamo imati što više publikacija u svojoj nakladi koje su novinarskog publicističkog karaktera. Iako postoji online arhiva tekstova objavljivanih u tjedniku, mislim da bi se, osim intervjua, moglo u publikacijama svo to bogatstvo na određeni način objediniti i objaviti kao publikacije u tiskanom izdanju, od reportaža pa do feljtona.”

U predgovoru ove knjige Zoran Panović, među ostalim, piše da se intervjui ne mogu getoizirati na takozvana manjinska pitanja već oni tematski zalaze široko u složenost srpsko-hrvatskih odnosa, historijskih bremenitosti i europskih nada. „Intervjui su profesionalno vođeni, prilično su atraktivni za čitanje, pa je ova relevantna kolekcija, pored toga što je bitan dokument vremena, i dobar udžbenik za studente novinarstva kada se upoznaju s formom intervjua. Uostalom, akter knjige, zagrebački novinar Aleksandar Stanković kaže – intervju je najjača forma novinarstva. Fragmenti pred vama to potvrđuju.”

Izvor: Hrvatska riječ (Z. S.)

Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima