Gupčeva lipa za 2021. godinu

Objavljeno: 12.01.2023. Pregleda: 139

Koncem 2022. godine objavljeno je novo izdanje godišnjaka HKPD-a Matija Gubec pod nazivom Gupčeva lipa, izdanje za 2021. godinu. Godišnjak donosi pregled aktivnosti Gupca u tom razdoblju. Tekstovi i fotografije na 32 stranice Lipe ukazuju da se radi o jednoj od najaktivnijih hrvatskih udruga kulture u Srbiji.

Naime, udruga je u 2021. priredila veliki broj različitih aktivnosti: među ostalim, od onih redovitih poput kolonije slamarki (XXXVI. saziv), Godišnjeg koncerta, Seminara bunjevačkog stvaralaštva, festivala Djeca su ukras svijeta, mjesne Dužijance, prikaza običaja kraljica i Priskakanje vatre na sv. Ivana Cvitnjaka, prigodnih izložaba ili Tavankutskog festivala voća do onih novih poput objave i prezentacije zbornika radova Čuvari tradicije, Land art festa – Festivala slame, sudjelovanja u europskim Erazmus+ projektima ili prikaza dijela projekta 52 nedilje tradicijske kulture (koji je realiziran u 2021. godini).

Treba naglasiti kako je 2021. za Gubec bila u znaku više jubileja – prije svega 75 godina od osnutka Društva, ali i 60 godina organiziranog likovnog djelovanja u Tavankutu, kao stručne i velike potpore umjetnicama naive (slikaricama i slamarkama), 55 godina od osnutka folklornog odjela udruge i 30 godina od vraćanja hrvatskog predznaka, odnosno izvornog naziva Društva. I ti jubileji zabilježeni su na stranicama nove Lipe. Također, spominje se i deset godina rada mjesne Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame, udruge s kojom veoma usko surađuju i s kojom realiziraju dio svojih aktivnosti.

Urednik Gupčeve lipe je Ivica Dulić. Primjerci su besplatni, mogu se dobiti u Uredu udruge, dijele se među članstvom, kao i na manifestacijama, a izdanje je dostupno i u online izdanju na web stranici www.hkpdmatijagubec.org.rs.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima