Leksikon podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca - svezak 10

Objavljeno: 16.12.2010. Pregleda: 11

U izdanju Hrvatskoga akademskog društva iz Subotice iz tiska je izašao 10. svezak Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca. U ovome svesku koji obuhvaća slovo I, na 109 stranica obrađeno je ukupno 90 natuknica - od dinastije pseudonima Tome Gerarda Stantića „I+M" pa do Izložbe subotičkih bunjevačkih slikara.

Natuknice prati 62 ilustracije te sedam uputnica. U izradi ovoga sveska Leksikona sudjelovalo je ukupno 43 autora.

U Leksikonu je obrađeno više životopisa značajnih osoba iz prošlosti i sadašnjosti bačkih Hrvata (nadbiskup Josip Ikotić, učitelj Matija Išpanović, kaćmarski mučenik Pajo Išpanović, redatelj Branko Ištvančić, nogometaš Zvonko Ivezić, političari Ivan i Mirko Ivković Ivandekić, glazbenik Mika Ivošev i dr.), plemićke porodice Ivanić i Ivanković, toponimi (Ivanković kraj Lemeša, Ivanovo Selo), manje poznatih društava (međuratne udruge istarskih emigranata iz Subotice i Novoga Sada), više općih natuknica (identitet, interkulturalizam, izbori itd.), kao i makropedijske natuknice (Istra, Isusovci).

Potporu izlasku ovoga sveska Leksikona pružili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, JKP Suboticaplin iz Subotice te Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske. Svezak je tiskao subotički Printex u nakladi od 1500 primjeraka, a može se kupiti u subotičkim knjižarama.


Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Prelo mladeži u Subotici
  • Šokačka večer u Vajskoj
  • Marinbal u Lemešu
  • Prelo na salašu u Đurđinu
  • XIV. Gupčev bal
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima