Milovan Miković: Potonulo ušće

Objavljeno: 29.03.2021. Pregleda: 79

U nakladi Matice hrvatske Subotica objavljen je roman Potonulo ušće subotičkog književnika Milovana Mikovića. U pitanju je posljednji dio njegove romaneskne trilogije Limes (prethodnice su Otići nekamo i Nocturno) koja predstavlja svojevrsnu kroniku urbicida Subotice, odnosno Slobodnog kraljevskog kotar grada kako ju se u tekstu naziva. Trilogija je građena desetljećima a njezini dijelovi su objavljivani u književnoj periodici.  

Kako u pogovoru bilježi recenzentica Klara Dulić Ševčić, iako kronološki posljednji, roman Potonulo ušće prvi je u nizu trilogije. U romanu se, kako dalje navodi, nastoje prikazati izvjesne tamne mrlje u sjećanju Grada, ona „nedovoljno zapamćena, neosvjetljena mjesta koja su davno prešla u legendu, a iz legende pravo u zaborav".
„Romani trilogije Limes, s posebnim naglaskom na Potonulo ušće, vrlo su ljekoviti za čitatelja jer izvlače na vidjelo zatrpanu povijest iz koje se često mogu čitati i razmatrati i očuvane naslage različitih kolektivnih trauma, osobnih priča povezanih sa sudbinom Grada. Najprimamljivije, poput omamljujuće i otrovne pjesme sirena djeluje upravo kob, usud koji ljude goni da neprestano kroz povijest čine ono što ne bi htjeli činiti, a iz čega tako živo izbija njihova prava ljudska priroda, koju ne mogu prekriti naslage vremena. U stalnome ispitivanju vremena, u zaranjanju u njegove dubine i širine, čovjek postaje svjesniji da je to knjiga u kojoj pobjednici izgledaju baš isto kao i gubitnici, sve dok se s njih ne skine vrijeme i ostane samo – čovjek, onakav kakav je zamišljen i stvoren te onakav kakav je uspio i stigao postati", navodi Dulić Ševčić.
Roman Potonulo ušće se može kupiti subotičkoj knjižari Danilo Kiš, a cijena je 500 dinara.  

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima