Matija Evetović: Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata

Objavljeno: 23.06.2010. Pregleda: 11

U nakladi NIU Hrvatska riječ objelodanjeno je kapitalno djelo dr. Matije Evetovića Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata. Djelo je nastalo nakon pomnog višedesetljetnog proučavanja brojnih izvora i zamašne građe. Dr. Matija Evetović je napisao Kulturnu povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata u deset poglavlja.
U prvoj glavi obuhvatio je sve što se po njegovoj prosudbi tiče našeg podrijetla, druga glava je o vjerskim, a treća o prosvjetnim prilikama. U četvrtoj glavi piše o novinama i časopisima, u petoj glavi o narodnim pjesmama i pripovijetkama, zatim o zagonetkama i igrama, o običajima i nošnji.
Od šeste glave piše o književnim prilikama u XVII. stoljeću, označavajući Mihajla Radnića našim prvim književnikom, u sedmoj glavi obrađuje književnost XVIII. stoljeća, u osmoj glavi književnost XIX. stoljeća, u devetoj glavi književnost XX. stoljeća, a u desetoj glavi nastoji navesti one samozatajne pojedince koji su djelovali na javnom, prosvjetnom, vjerskom i nacionalnom polju pridonoseći "podizanju svijesti ovog zanemarenog i napuštenog puka".
U završnoj riječi, pak ukazuje na izvore, dajući popis arhiva obuhvaćenih tijekom pripreme i pisanja ovog djela, te dakako pregled svih rukopisa i tiskovina kojima se služio.
Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata dr. Matije Evetovića može se kupiti po cijeni od 1250 dinara.


Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Prelo mladeži u Subotici
  • Šokačka večer u Vajskoj
  • Marinbal u Lemešu
  • Prelo na salašu u Đurđinu
  • XIV. Gupčev bal
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima