Zvonimir Franjo Vuk: Mrak svjetlosti

Objavljeno: 25.11.2022. Pregleda: 145

U nakladi NIU Hrvatska riječ objavljena je nova knjiga – knjiga pjesama Zvonimira Franje Vuka Mrak svjetlosti. Književni prvijenac autora iz Zemuna donosi stotinjak pjesama podijeljenih u nekoliko tematskih cjelina – Nepokorivost, Domoljublje, Svjetlost mraka, Opsjenarstvo, Sivilo i Prividi ljubavi. Teme pjesama se kreću od autorefleksivnih do lirskih – ljubavnih i rodoljubivih pjesama, preko stihova o prirodi do pjesama naslovljenih ženskim imenima, koje su značenjski obojene mitom, poviješću ili značenjem samog imena.

Naličja poznatog svijeta

Urednik knjige je književnik Zvonko Sarić koji u pogovoru navodi kako Vuk u svom pjesničkom pismu „otkriva mogućnosti jezika ritmom, zvukom i ogoljenim jezikom bez ukrasa, premda bogat metaforama“. „Dojmljivi su prizori naličja poznatog svijeta, a njegovi svjetovi vode nas i u opresivni kafkijanski mračni ponor te na neobičan način govore o odnosu stvarnosti i fikcije“, navodi Sarić.

Kako nadalje ističe, Vukovo pjesničko „svjedočanstvo života“ odlikuje se svježinom, snažnim i delikatnim prisustvom subjekta. „Prisustvo subjekta u njegovim stihovima je u punoj emotivnoj neposrednosti, svijet osjetilnosti uzdiže na nivo imaginacije, intenzivira taj vječni tren u kojem živimo ovdje i sada. Uspješno osvježava jezik poezije, oslobađajući je stereotipnih asocijacija“, bilježi Sarić.

Uposebljeno iskustvo

Kako se dodaje, pjesnik u ovoj knjizi stihovima izražava svoje uposebljeno ljudsko iskustvo u rastućoj pustinji postmoderne epohe, kada su mnogi izgubili vjeru u viši smisao života. Piše o „Putu za ludnicu“, „o svijetu u kojem vladaju košmari“, o utvarama iz tame, mjestima koja su „lažima nastanjena“, o opsjenama, bespućima, ljudskim stranputicama, mislima sazdanim od očaja, nebrojivim obmanama kada „marširaju ova lažna vremena“ i kada je „vatra ugašena / pusto je ognjište / ostaju samo djeca uplašena / ne događa se život više“.

Zvonimir Franjo Vuk, kako se zaključuje, pjesničkim slikama predstavlja i noćne sate koji otkrivaju tajne univerzuma i taj noćni uvid pjesnika omogućuje mu da pogleda od vremena do vječnosti.

Knjiga Mrak svjetlosti, po cijeni od 500 dinara, može se kupiti uredu NIU Hrvatska riječ (Trg cara Jovana Nenada 15/II), a uskoro i u subotičkoj knjižari Danilo Kiš.

Izvor: Hrvatska riječ

Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima