Božićnjak

Objavljeno: 21.12.2022. Pregleda: 9

Božićnjak je kvasni kolač koji se kod bunjevačkih Hrvata u Bačkoj priprema za Božić. Sam kolač ukrašen je figuricama od tijesta, koje se stavljaju na božićnjak, a osim betlehema prave se i figure životinja koje se drže na salašu.

Običaj je nekada bio da se božićnjak pravi na Badnji dan, kada se peče i pleteni kolač koji se na Badnju večer i Božić jede umjesto kruha. U novije vrijeme priprema se nekoliko dana ranije, jer kućanice nisu kao nekada uposlene samo oko kuće.

Božićnjak se drži na stolu tijekom Božića. U neki obiteljima ispod božićnjaka stavlja se novac. U Somboru i okolici običaj je da se božićnjak na sv. Tri kralja izlomi i da peradi i stoci koja se drži na salašima. Jabuka koja se stavlja na božićnjak baca se u bunar.

„Božićnjak sam naučila od mame Snežane, a ona od susjede Marije Čuvardić. Sada učim svoje kćeri, i za svaki Božić napravimo po nekoliko božićnjaka. Do ove godine sudjelovala sam i na izložbama u Hrvatskom domu u Somboru i u Lemešu. Figure radim onako kako su to žene nekada pravile. Jednostavno, a ne kao danas što se trude da to budu prava umjetnička djela, što je daleko od onoga kako su radile naše majke. Pravi se pet ruža, koje simboliziraju pet Isusovih rana, ptice koje navještaju dolazak Sina Gospodnjeg, kvočka i pilići, krmača i prasići, volovi, bure sa vinom, žito. Sve domaće životinje osim konja, jer konj nije htio nositi Mariju kada je tražila štalicu da rodi Isusa. Zatim Isus, Marija i Josip i Tri kralja“, priča Kristina Vuković iz Gradine kraj Sombora.

Sastojci: 

 • brašno
 • voda
 • mlijeko
 • kvasac
 • šećer
 • jaja
 • mast

Priprema: 

Prvo se pripremi tijesto od koga će se raditi figurice, i to samo od brašna i vode. Tijesto ne smije biti ni previše tvrdo, ni previše meko. Kada se umijesi, ostavi se da odstoji. Za pripremu je potrebna daščica na kojoj će se rezati, mala oklagija (koju može zamijeniti i časa) za razvijanje tijesta, čačkalice i voda koja pomaže da se oblikovano tijesto bolje zalijepi jedno za drugo.

Ptičice se prave tako što se mali komad tijesta uvalja rukom, a zatim se provuče kao da se veže i na vrhu napravi glava i kljun, a na kraju se tijesto rukom malo zavuče, zareže nožem kako bi se napravio rep. Ružice se prave tako što se malo tijesta razvalja, razreže na trake, jedna polovina se zareže nožem i onda uvija tako što se stiska kraj koji nije zarezan. Životinje se prave od malo većeg komada tijesta i oblikuju da liče na kvočku i piliće oko nje, krmaču i prasad, volove, tu je i bačva s vinom…

Mali Isus se pravi na parčetu razvaljanog tijesta tako što se od komada tijesta napravi tijelo s glavom, stavi na razvaljano tijesto, na prednji dio tijela se prijeko stavi tanka traka od tijesta, oko glave također kapica od tijesta i preko prekrivač.

Marija i Josip prave se isto tako od većeg komada tijesta, ali se ne poležu već pomoću čačkalice stave u jabuku kako bi stajali uspravno. Na isti način se prave i Tri kralja.
Na kraju se pravi grana (od metle korovače) na koju se stavlja zvijezda repatica i kuglice od tijesta. Kada su figurice gotove, ostave se da stoje dok se zakuha kolač.

Za kolač se malo ugrije dva decilitra mlijeka, doda jedan sirovi kvasac, malo šećera i brašna i ostavi se da se digne. U posudu s brašnom dodaje se dignuti kvasac i rukom mijesi tijesto, na isti način kao što se mijesi ukiselo tijesto. Prije daljeg rada tijesto se ostavi kako bi nadošlo.

Od dignutog tijesta odvije se četiri dijela. Tri dijela različitih veličina i jedan dio za prikriž.
Najveći komad tijesta se malo razvalja, na njega se dodaje drugo tijesto koje treba biti manje od prvog i na kraju treće, koje je najmanje. Od tijesta koje je ostavljeno za prikriž isijeku se dvije trake. Svaka traka se na krajevima zareže nožem i onda se preko tijesta stavlja prva traka, zarezani dijelovi saviju i preko toga druga traka od tijesta također sa zavijenim krajevima na kraju. Kolač se malo ostavi, pa se premaže jajetom i na njega se ređaju figure. Ružice se stavljaju u sva četiri ugla prikriža i peta u sredinu. Na sredinu kolača ide Isus, a ostale figure se ređaju po kolaču. Sve osim Marije, Josipa, sv. Tri kralja i grane.

Manja posuda se dobro namaže mašćom i pobrašnjavi i u nju stavi kolač, koji poslije toga ide na pečenje. Kada je kolač skoro do pola pečen u njega se pomoću čačkalica, blizu Isusa, stavljaju Marija, Josip i Tri kralja kako bi stajali uspravno. Ponovo se vraća u pećnicu, ali se rešetka za pečenje prije toga spusti, može se prekriti i folijom i još peći. Kada je kolač gotov izvadi se iz pećnice, izvadi iz posude, stavi na tanjur i još zabode grana koja se ne peče.

Izvor: Hrvatska riječ

Bunjevačka kuhinja

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

 • 2023
  Najave i kalendar
 • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
 • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Monoštor
 • Prijenos mise na HRT 1 iz Male Bosne
 • Likovna kolonija Colorit
 • Etno-radionica pravljenja tarane
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima