Duvani listići

Objavljeno: 12.10.2022. Pregleda: 32

Gotovo sva nekadašnja jela pripremala su se od sastojaka kojima se raspolagalo u samom kućanstvu. Od raznog povrća koje se uzgajalo u kućnim vrtovima (plodovi, začinsko bilje), voća iz voćnjaka te mesa i proizvoda od životinja koje su se gajile (jaja, mlijeko i mliječni proizvodi).

To se naravno odnosilo i na pripremu kolača i torti. Bilo je tu svega nekoliko sastojaka koji su se kombinirali na razne načine, no vremenom njihov je broj rastao jer su iskusne domaćice željele pokazati svoje umijeće i ponuditi neki desert svojim najbližima, drukčiji makar po izgledu.

Tako za ovaj kolač mnogi možda nikad nisu čuli. Za listiće vjerujem jesu, ali duvane listiće sigurno mnogo manji broj. I mnogi bi vjerojatno pomislili da se tako zovu jer se u njih puše (duva), ali ne, oni su zapravo napuhani (naduvani), tj. podignu se i narastu prilikom pečenja.

Duvane listiće pripremila nam je Dobrinka Babijanović iz Tavankuta, koja se, kada se za to ukaže potreba, angažira kao kuharica pri tavankutskom HKPD-u Matija Gubec.
„Duvani listići su starinsko jelo, ali nismo ih pravili u mojoj obitelji već sam za njih čula tu u selu od starijih žena. Nabavila sam recept i povremeno ih pravim. Nekad, kad su ljudi bili siromašniji, nisu imali toliko sastojaka za pravljenje nekih ‘ozbiljnijih’ kolača i torti već su ih pravili od onog čega su imali. Duvani listići su bili desert koji se, među ostalim, služio i prilikom održavanja svatova, pa kad su susjedi, tzv. gledači došli vidjeti snašu, s njima su uz piće bili počašćeni. Sada se ovi listići služe u kućanstvima kao desert“, ispričala nam je Dobrinka Babijanović.

Sastojci (za deset osoba):

 • 5 jaja
 • pola žličice soli
 • jedna žličica šećera
 • 2 dl mlake vode
 • 400-500 gr brašna (mekog)
 • mast za primazivanje (dvije žlice)
 • mast ili ulje – za pečenje

Priprema:

Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. U žumanjke dodati 2 dl mlake vode, malo soli i šećera i to umutiti. Potom dodati brašno (400-500 g) i umijesiti tijesto te ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga tijesto se razvije oklagijom na debljinu oko 2-3 mm i premaže se prethodno ugrijanom mašću na srednjoj temperaturi. Potom se to tijesto preklopi sa sve četiri strane, poklopi se loncem i ostavi da odstoji oko 10-15 min. Postupak se ponavlja, razvije se tijesto, premaže ponovno srednje ugrijanom mašću i preklapa se, ali na suprotne strane i ponovno ostavlja da odstoji 10-15 min. Sve to ponovi se i treći put. Takvim savijanjem tijesta dobivaju se tanki slojevi i prilikom pečenja tijesto se lista i podiže. Nakon trećeg presavijanja, dok se čeka 10-15 min, ulupaju se bjelanjci bez šećera. Tijesto se potom razvije, nareže nožem ili mamuzama na manje kvadrate i na sredinu svakog se stavi oko pola velike žlice ulupanog bjelanjka. Zatim se četiri kraja kvadratića spoje iznad bjelanjka i tako se stave na vrelu mast ili ulje da se peku. Količina ulja treba biti do polovine listića, ne treba ih prekriti već se tijekom pečenja oni žlicom polijevaju uljem od gore i kako se polijevaju, tako se rascvjetavaju. Kad porumene, izvade se na papirnu salvetu da se upije mast i pospu se šećerom u prahu.

Izvor: Hrvatska riječ

Bunjevačka kuhinja

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

 • 2023
  Najave i kalendar
 • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
 • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Monoštor
 • Prijenos mise na HRT 1 iz Male Bosne
 • Likovna kolonija Colorit
 • Etno-radionica pravljenja tarane
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima