Krpice za juhu

Objavljeno: 27.01.2023. Pregleda: 9

Nema domaće juhe bez domaćeg tijesta u njoj. Bar je tako u obitelji Gabrić iz Male Bosne u kojoj kućanica Jelena zakuvava sve domaće: nasuvo, rizance, krpice… Sve to ona pravi i to od svojih, domaćih kokošjih jaja. Kaže, šteta što smo došli u zimu, jer su kokoši manje vani i na travi pa jaja, tj. tijesto nije zlatno žuto kakvo joj bude ljeti.

Zakuvavati ju je naučila svekrva kada se udala i od tada, kaže, kako se ne sjeća da je skuhala juhu s kupovnim tijestom. Vidjela je Jelena kako se zakuvava i kod majke i da je ona sve radila ručno – oklagijom. Od druge majke Jelena je dobila stroj za razvijanje tijesta što joj znatno olakšava posao, a od prijateljice stroj za rezanje krpica, što je također brži i lakši način nego ručno rezati mamuzom.

Sastojci: 

  • 1 kg oštrog brašna
  • 10 jaja

Priprema: 

Prosijati brašno u posudu i dodati jaja. Preporuka je koristiti Sentellino zeleno brašno i 10 jaja ako su srednje veličine. U slučaju da su jaja veća, treba ih devet – važno je da ne bude više od 630 g jaja (mjeri se s ljuskom), jer će tada tijesto biti ljepljivo. Sastojke sjediniti i zakuvati. Tijesto poklopiti posudom u kojoj se zakuvavalo i ostaviti da odmori 15-ak minuta. Potom prikuvati još jednom i ponovno poklopiti posudom i ostaviti da odmori. Ovisno koliko vremena ima kuharica tijesto se može prikuvavati nekoliko puta, što više to bolje, a dovoljno je i dva puta – važno je da se dobije kompaktna žuta, sjajna smjesa.

Nakon posljednjeg prikuvavanja tijesto duguljasto oblikovati i narezati na medaljone debljine jedan, jedan i pol centimetar. Medaljon po medaljon uzimati i provlačiti kroz stroj za razvijanje tijesta. Razvijati od najmanjeg broja do najvećeg tako da se prvo sve provuče kroz jedan broj, pa tako redom. U međuvremenu razvučeno tijesto treba redati na stolnjake tako da se suše. Na posljednjem broju na stroju za razvijanje, u našem slučaju broju sedam, tijesto treba provući dva puta. Kada tijesto prođe kroz sve faze razvijanja, treba ga ostaviti na stolnjacima da se suši. Znak da je dovoljno suho je kada se ne lijepi pod prstima, ali treba paziti i da se ne osuši previše jer će postati krto i lomit će se. Brzina sušenja tijesta ovisi o temperaturi u sobi.

Osušeno tijesto provlačiti kroz stroj za pravljenje krpica ili ih rezati ručno mamuzom. Dobivene krpice razvući po stolnjaku i ostaviti da se suše neko vrijeme. Proces od početka do kraja traje od dva do tri sata, ovisno o temperaturi prostorije, odnosno o brzini sušenja. Osušeno tijesto spremiti u prikladne vreće ili kartonske kutije i koristiti po potrebi.

Izvor: Hrvatska riječ

Bunjevačka kuhinja

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Monoštor
  • Prijenos mise na HRT 1 iz Male Bosne
  • Likovna kolonija Colorit
  • Etno-radionica pravljenja tarane
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima