Krumpirača

Objavljeno: 23.11.2022. Pregleda: 28

Jedno od najjednostavnijih, a ujedno i najukusnijih jela koje se nekada pripremalo, a i danas se, na zadovoljstvo ukućana i gostiju nađe na trpezi, jest krumpirača. Riječ je o tradicionalnom jelu koje se nekada pravilo najčešće u zimskom razdoblju, kada se jela jača i masnija hrana, i to prije svega u vrijeme disnotora (kolinja), na kojima se znalo okupiti puno ljudi, koji su nakon završenog posla njom bili posluženi za večeru. Krumpirača je bila posluživana i za određene manifestacije, poput prela.

Najčešće se sastojala od krumpira, kobasice i krvavice, a u prošlim vremenima pekla se u parasničkim pećima, koje su se nalazile unutar salaša. Krumpirača ispečena u ovim pećima, za razliku od današnje ispečene u pećnici, imala je neki poseban šmek/okus zbog činjenice što su peći bile napravljene od prirodnih materijala (blata i plive), u njih se ložila kuružna (kukuruzovina), ogrizine (oglodana kukuruzovina) i eventualno granje, čime su, tako užarene, davale posebnu toplinu i miris.

Ovo jelo je pripremila Ruža Stantić iz Tavankuta, koja sedam godina radi kao kuharica u HKPD-u Matija Gubec, za čije ga potrebe, kao i po želji svoje obitelji, često pravi. Prije nego što nam je pokazala korake za nastajanje, pitali smo je što je tajna dobre krumpirače. „Krumpirača je stvarno jednostavno ilo i svako bi je znao pripravit, al ipak ima detalja koji, ako se primene, za rezultat daju ukusniju krumpiraču. Recimo, bolje je kad je divenica masnija, a kad se metne na krumpir, triba je malo probost da izađe masnoća u kojoj se, uz dodane dvi kašike masti sve to peče. Takođe, najbolje je da svi sastojci za krumpiraču budu domaći (krumpir iz bašče, meso iz domaćeg uzgoja pripravljeno na tradicionalan način i domaća mast) i sve to ilu daje poseban ukus, za razliku od onog pripravljenog od kupovnih sastojaka. Uz krumpiraču obavezno iđe salata, i to isickan kupus, a zimi kiso kupus jel kisela barena paprika.“

Sastojci (za pet osoba):

 • 2 kg krumpira
 • 1,5 kg mesa: jedna veća svježa kobasica od svinjskog mesa, 4-5 svinjska vrata, oko pola kg slaninice
 • dvije žlice soli i vegete
 • dvije žlice masti

Priprema:

Očistiti krumpir, narezati ga na kolutove srednje debljine, posložiti u tepsiju i sve posuti s dvije žlice izmiješane soli i vegete.
Mnogi sve sastojke zajedno stave u rernu, ali naša kuharica Ruža posebno stavi da se peku krumpir s kobasicom u dvije žlice masti (oko pola sata), a posebno posoljeni i podliveni vodom svinjski vrat i slaninica kojima treba više vremena da se peku (oko sat vremena).

Ističe da je bolje sve peći u limenim tepsijama, jer se za njih ne zalijepe krumpir i meso. Kobasicu, svinjski vrat i slaninicu preokrenuti jednom, negdje na pola pečenja. U krumpiraču ide i krvavica, koja se stavlja kada se jelo priprema kad je kolinje. Za kupus salatu tanko narezati kupus i u njega umiješati malo ulja, šećera, soli i octa.


Bunjevačka kuhinja

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

 • 2023
  Najave i kalendar
 • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
 • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Monoštor
 • Prijenos mise na HRT 1 iz Male Bosne
 • Likovna kolonija Colorit
 • Etno-radionica pravljenja tarane
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima